Читај ми!

Ljajić: Počast žrtvama, ali treba da sarađujemo

Jako je važno što je premijer Aleksandar Vučić rekao da želi da ide u Srebrenicu i njegova namera je potupuno iskrena i čista, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ali i upozorio da ne može "da se ide po svaku cenu".

Treba da odamo počast žrtvama, ali proći će 11. jul i moramo da nađemo kanale da ljudi počnu da sarađuju i da komuniciraju, rekao je Rasim Ljajić gostujući na RTV-u, prenosi Tanjug.

Ljajić nije želeo da komentariše napise u pojedinim medijima da je Vlada rasparavljala o tekstu rezolucije o Srebrenici, jer je to pod oznakom poverljivosti, ocenjujući da se oko teksta te rezolucije podigla nepotrebna prašina.

"Rezolucija neće doprineti ničemu, ako nije prihvaćena od većine stanovništva u Srbiji. Rezolucija u ovakvoj formi više služi da umiri savest onih koji su mogli da spreče zločin, a to su međunarodne snage, nego što će doprineti procesu pomirenja", rekao je Ljajić.

Smatra i da je priča "pogrešno postavljena, jer je Međunarodni sud pravde jasno dao pravnu kvaslifikaciu tog dela, presudom da se u Srebrenici desio genocid, ali da Srbija nije odgovorna za njega.

Tekst rezolucije i način na koji je ona koncipirana, kako je dodao, ne može da doprinese procesu pomirenja koji je neophodan i zato je, ističe, važnija Vučićeva poseta Srebrenici, nego donošenje rezolucije kojom se vraćaju antagonizmi.

"Iako većina građana ne bi podržala Vučićev odlazak u Srebrenicu, to bi bio njegov hrabar potez", ocenio je Ljajić i dodao da smo došli u situaciju koja ne doprinosi političkoj stabilnosti regiona.

Kako je istakao, usaglašavanja o tekstu rezolucije tek slede i idealno bi bilo kad bi taj tekst mogao da bude prihvatljiv za sve.

"Niko ne može da porekne zločin koji se desio u Srebrenici, ali ništa manje nije strašno što na ovoj nesreći neko pokušava da dođe do političkih poena", rekao je Ljajić.

"Zid nije rešenje"

Ministarstvo trgovine uputilo je tržišnu inspekciju u Preševo i u druge opštine na jugu Srbije, koje imaju pojačan priliv migranata, koja će kontrolisati i kazniti sve one za koje se utvrdi da profitiraju na njihovoj nesreći, rekao je Ljajić.

"Uvek ima onih koji zloupotrebljavaju tuđu nesreću, ali nisu svi trgovci isti i mi smo već danas uputili tržišnu inspekciju na područje tih opština, jer profiterstvo, osim što je nemoralan čin, to je i kršenje zakona", rekao je Ljajić.

Dodao je da se u Vladi razgovaralo o problemu, a formirana je i posebna radna grupa koja će se baviti tim problemom.

Kako je naveo, najava iz Mađarske da će na granici sa Srbijom biti podignut zid, uticala je da imamo krizu, jer je veliki broj migranata krenuo da što pre stigne do mađarske granice, odnosno do EU "i otuda veliki broj migranata iz Makedonije".

Prema njegovim rečima, problem sa migranitma postaje ozbiljan evropski problem na koji EU mora da reaguje.

"Šta bi bilo kad bi svaka zemlja koja ima problem migranata to isto učinila? Vratili bismo se u srednji vek, svaka država bi bila ograđena sama za sebe, to bi uticalo na našu ekonomiju, trgovinu, slobodan protok ljudi, robe i kapitala... EU mora tim problemom ozbiljno da se pozabavi", rekao je ministar.

Ljajić smatra da je problem sa pojačanim prilivom migranata "za sada" humanitarni, ali da nije isključeno da postane i bezbednosni problem, ako se što pre ne reši.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво