Читај ми!

Vučić: Spreman sam da odem u Srebrenicu, ne odustajemo od kažnjavanja zločina nad Srbima

Vlada Srbije ne podržava Nacrt rezolucije o Srebrenici, rekao je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je spreman da ide u Srebrenicu ukoliko Bošnjaci izraze želju da on dođe na godišnjicu obeležavanja tog zločina. Srbija može i uspeće da se izbori sa namnoženim problemima, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Vladi.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da predlozi rezolucija koji dolaze sa strane nisu doprineli pomirenju u regionu, već su samo rasplamsali strasti.

Biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama u Srebrenici 11. jula, rekao je Vučić. 

"Spreman sam da pognem i sagnem glavu i da pokažemo kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama", naglasio je premijer.

Vučić je na početku izlaganja o Srebrenici zamolio Bošnjake da ga posebno saslušaju iako zna da u Srbiji to ne donosi glasove, ali i da je on tu da zemlju vodi napred.

Imate ispruženu ruku da uređujemo odnose, da napravimo mir, zbog nas i naše dece, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, obraćajući se Bošnjacima.

Ovo je samo za nas, jer ćemo u narednih 100-200 godina živeti zajedno, a ne jedni pored drugih i molim vas da tu ruku ne odbijate, naglasio je Vučić.

Znam koliko je ljutnje i strasti u vama, kao i kod Srba koji ovo slušaju i misle "evo ga opet neko ko neće da se izbori za nas", ocenio je Vučić.

Kako je rekao, stav koji iznosi dogovoren je na sednici Vlade i sa predsednikom Srbije, i podvukao je da se u Srebrenici dogodio težak, jezivi zločin.

Dodao je i da Srbi kao mnogostradalni narod, ali svakako narod koji je najviše stradao, da bi pokazao svoju veličinu mora nedvosmisleno da pokaže da poštuje tuđu patnju i bol.

"To što ćemo veličati svoje žrtve, a nipodaštavati tuđi bol i patnju, nigde nas neće dovesti", rekao je Vučić i dodao da to ne radimo zato što nam tako kažu neki stranci, već zato što moramo da pokažemo da poštujemo muke, patnju, bol, ali i da razumemo i mržnju prema nama onih koji su kroz pakao Srebrenice prošli.

Dodao je da Srbija neće prestati da se bori protiv onih koji su okaljali obraz srpskom narodu, podsetivši da je Srbija uhapsila 12 lica, četiri pravosnažno osudila, dok je osam u pritvoru.

"Sa tim poslom ćemo nastaviti i nećemo da krijemo niti da relativizujemo taj zločin, to je veliki i strašan zločin", rekao je premijer i napomenuo da zato smatra da je trebalo da se radi na pomirenju, a ne na destabilizaciji.

Neprihvatljiva rezolucija o Srebrenici

Govoreći o Nacrtu rezolucije o Srebrenici, premijer je rekao da je Srbija obavestila svih pet članica Saveta bezbednosti UN da ne podržava taj dokument.

Vučić je rekao da bi rezolicija, ako bude usvojena u SB UN u obliku kojem je sada, proizvela značajne i teške političke i pravne posledice po Srbiju. U potpunosti je odbacio mogućnost da rezolucija bude prihvatljiva za Srbiju i dodao da bi ona svakako trebalo da pretrpi mnoge i značajne promene.

O britanskoj rezoluciji je, kaže, razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dodajući da na tome rade zajedno i da nema nikakvih pritisaka.

Vučić je rekao da je spreman da ide u Srebrenicu, ali je podsetio da mu neki iz BiH poručuju da je dobrodošao, a neki da ne sme da dođe nikako ako Naser Orić ne bude na slobodi.

"Ja čekam da oni kažu, ne želim da idem i da bilo kome pravim probleme, jer ako ne žele srpskog predstavnika, to je u redu, mi ćemo to razumeti", rekao je Vučić.

Upitan da komentariše pojedine najave iz BiH da će obeležavanje godišnjice Srebrenice biti otkazano ako Orić ostane u pritvoru, Vučić je rekao da ne može da razume da od jednog čoveka zavisi da li da se održava pomen i godišnjica jednog veoma teškog događaja.

"Ako od jednog čoveka zavisi kako će narodi da žive, teško nama svima", poručio je Vučić i dodao da on ni na koji način ne donosi odluku o tome.

Kako je naveo, Srbija je iznela svoj stav i "ne predstavlja nam problem da kaznimo sve koji su činili zločine, da tražimo individualizaciju zločina, da pokažemo da Srbija nije zločinačka zemlja, ali i da su postojali oni koji su činili zločine".

Drugi su se izvinjavali zbog biznisa, a on je, kaže, spreman da sagne glavu i oda poštovanje.

"Mislim da oni osećaju moju iskrenost kada o tome govorim", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja da li je Srbija tražila izručenje Orića s obzirom na to da se u javnosti pojavljuju razne informacije, Vučić je podvukao da na tome rade pravosudni organi i istakao da Srbija nije u srednjem veku da to saopštavaju predstavnici izvršne vlasti.

Upitan da li podržava akciju "7.000", inicijativu za obeležavanje 20 godina od genocida u Srebrenici tako što će 7.000 ljudi leći na plato ispred Skupštine Srbije u Beogradu, Vučić je rekao da je Srbija demokratska zemlja i da svako može da radi svoj posao kako želi, a da je njegov posao da radi na pomirenju Srba i Bošnjaka.

Podrška ekonomskim reformama

Vučić je najavio je da će Vlada Srbije uskoro ugostiti nemačku kancelarku Angelu Merkel zajedno sa njenom kancelarom, te da će se tom prilikom na stolu naći sve važne teme, ekonomske u većem obimu.

Premijer je rekao da je za Srbiju od velikog značaja to što će gospođa Merkel doći 8. jula u Beograd. Pre toga, podsetio je, videće se sa premijerom Italije Mateom Rencijem, a posle toga sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

"Mislim da je to važno za evropski put Srbije, srpsku ekonomiju i vladavinu prava. To pokazuje da je ova zemlja poštovana, da uspevamo da se držimo uprkos teškoj situaciji u regionu. Ne samo da budemo stub ili sidro, kako se to kaže, stabilnosti, već da pokušamo i da sve naše obaveze ispunjavamo i to će biti neka vrsta političke nagrade našem narodu za sve teške mere koje smo preduzimali", rekao je premijer.

Vučić misli da postoji nešto što je nepodeljeno, a to je, istakao je, podrška srpskim ekonomskim reformama.

Da bismo nastavili uspešno da ih sprovodimo, Srbiji je preko potrebna stabilnost i ne samo stabilnost u našoj zemlji nego u celom region, naveo je Vučić i dodao da je upravo zato puna ekonomska stabilnost od vitalnog interesa za zemlju.

Sa žaljenjem je konstatovao da je već rekao da strahove ima jedino u pogledu političkih prilika i neprilika na Balkanu, u Evropi i svetu.

Premijer je primetio da se situacija usložnjava od finansijske situacije u Grčkoj, terorističkih aktivnosti u Makedoniji i nestabilne situacije u BiH i zbog svega toga se, dodao je, stvari po nas, nažalost, komplikuju.

"Kada tome dodate hapšenje Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, onda to postaje pomalo čudno kako se sve u kratkom vremenu zbiva i to neposredno pred nastavak razgovora 23. juna u Briselu i 20. godišnjicu obeležavanja zločina u Srebrenci 11. jula", rekao je premijer.

Mnogo nam se problema skupilo i da je samo jedan od tih problema bilo bi mnogo, a kada se skupi na desetinu, postavlja se pitanje možemo li da se s tim izborimo.

Tražiće se druga rešenja sa Mađarskom 

Srbija može i uspeće da se izbori sa namnoženim problemima, rekao je premijer posebno apostrofirajući najavu Mađarske da podigne zid prema Srbiji.

Premijer je najavio da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, istakavši da će "tražiti i moliti" u ime Srbije da se taj zid ne podiže.

"Pokušaćemo da nađemo druga rešenja, jer Srbija neće ni prema kome u regionu da podiže zidove", rekao je Vučić. Inače, zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske zakazana je za 1. jul.

Premijer je naglasio da su Mađari naše komšije, te da je Srbija uložila mnogo truda i energije da otkloni sve barijere koje su postojale kako bi ti odnosi bili najbliži mogući.

"Tako da ste me juče pitali nikada ne bih rekao da će Mađarska doneti jednu takvu odluku", rekao je premijer i dodao da bi i Srbija moga da učini isto prema Rumuniji i Bugarskoj, ali da neće.

Srpski premijer je poručio da Srbija poštuje ljudska prava, prava migranata, možda i više od pojedinih država članica Evropske unije, pa se zbog toga i našla u "nebranom grožđu".

"Ovo je težak problem za Evropu, užasan za nas. Situacija je izuzetno teška", ocenio je premijer.

Istakao je da je svestan stanja u Preševu u kojem se nalazi veliki broj migranata i poručio da Srbija svoje obaveze ispunjava, navodeći da migranti ne žele da ostanu u našoj zemlji, već da žele da nastave dalje.

"Samo čekam da dođe neko iz EU da nam soli pamet o ljudskim pravima", rekao je srpski premijer i dodao da EU mora da pruži odgovor na sve ovo što se dešava, te da zidovi nisu rešenje u 21. veku.

"Radićemo zajedno sa našim evropskim partnerima na ovom problemu, a o tome sam razgovarao i sa NVO 'Grupa 484'", rekao je premijer.

Upitan da li je Srbija spremna za eventualni bankrot Grčke, Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je to teško pitanje, te da se nada da će biti pronađeno rešenje.

Bankrot Grčke bi, rekao je, pogodio Srbiju na različite načine. Zato će se tim pitanjem ovih dana baviti stručni timovi Vlade Srbije i on lično, rekao je Vučić.

Verujem da ćemo u Briselu imati dobre rezultate

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, premijer je rekao da je 23. jun, kad se nastavlja dijalog u Briselu, važan dan za Srbiju, te da dogovor zavisi od rešenja koja će biti predložena, ali da veruje da ćemo postići dobre rezultate.

"Ne mogu da vam kažem da li ćemo postići dogovor ili ne, to zavisi od rešenja koja će biti predložena. Biće to težak dan, ali verujem da ćemo doći sa dobrim rezultatima", rekao je Vučić.

Dodao je da će se srpska strana u Briselu boriti za nacionalne interese, celu Srbiju i kosovskometohijske Srbe. On je naveo da od 23. juna zavisi brzina otvaranja poglavlja, ali i investiciona i ukupna ekonomska klima, jer je stvaranje političke stabilnosti i sigurnosti najvažniji uslov za ekonomski prosperitet.

Vučić je rekao da je 23. jun važan dan za našu zemlju i da će oči celog sveta biti uprte u Brisel. Naveo je da u Briselu traju tehnički razgovori i da se srpska strana bori da se postignu kompromisi.

"Ne volim da kritikujem drugu stranu, jedino mogu da kažem da je za tango, odnosno za uspešan rezultat, potrebno dvoje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da to ne govori zato što neko od evropskih zvaničnika to želi da čuje, a usijanim glavama je poručio da emocije mogu da im budu gde hoće, ali da se Srbija trudi da ispuni sve standarde i uslove EU, ne zbog njih nego zbog nas.

Istakao je da Srbija imja 64 odsto trgovinske razmene sa EU, a 17 odsto sa regionom, što je tri četvrtine ukupne trgovinske razmene.

"Ne volim nimalo da se dodvoravam strancima. Volim onima sa kojima živimo i onima za koje mnogi misle da treba da ih gazimo, a najviše volim da se suprotstavljam onima koji misle da su veliki i najveći", istakao je srpski premijer.

U avgustu o platama i penzijama sa MMF-om

Vučić je izjavio da očekuje povećanje plata i penzija, s obzirom na to da smo u prvih šest meseci uštedeli 77 milijardi dinara, kao i da će razgovori sa MMF-om o tome biti nastavljeni u avgustu.

"Naša ušteda na šestomesečnom nivou je u odnosu na ono što je bio plan 77 milijardi dinara ili 630 miliona evra. Naša povećanja koja bi išla bila bi u visini 120 ili 130 miliona evra i za to fiskalni prostor, ukoliko se ne vara, sa lakoćom imamo i pri tome toliki fiskalni prihod tek očekujemo od akciza za struju. Tako da imamo veoma širok fiskalni prostor", rekao je Vučić.

Dodao je da je posao Fiskalnog saveta da uvek budu strogi i da kažu kako su nezadovoljni.

"Imamo do sada najveću razliku u bruto domaćem PDV-u u junu, 2,5 milijardi nam je veći bruto domaći PDV u odnosu na jun 2014", rekao je premijer dodajući da očekuje pozitivan rast već u ovoj godini uprkos merama fiskalne konsolidacije.

Dodao je da imamo dobar međugodišnji rast industrijske proizvodnje, tako da će na osnovu tog pokazatelja već od juna ići dramatično na gore i ponovio da očekuje pozitivan rast već u ovoj godini uprkos merama fiskalne konsolidacije.

Podsetivši da Vlada u avgustu kreće u pregovore sa MMF-om, te da je važno da se ne ugrozi sporazum s tom međunarodnom finansijskom institucijom, Vučić je primetio i da bi nam "povećanje potrošnje i veća nada i zadovoljstvo građana" bili od značaja u ekonomskim reformama.

Prema njegovim rečima, naš problem jeste nedostatak utrošenog novca na kapitalne investicije, "što znači da mi kao država ne činimo dovoljno, odnosno krivi smo što ne obezbeđujemo dovoljan rast za nekih najmanje 0,5 odsto".

Vučić je dodao je to ono na šta smo mi svojim novcem mogli da utičemo.

"Moraćemo da radimo na daljim reformama u administrativnom sektoru, i za sve to nam je uslov politička stabilnost. Ima jedan interesantan podatak, mi imamo rast turizma u Srbiji u prva četiri meseca 2015. godine – 9,3 odsto je više turista u našoj zemlji", naveo je Vučić.

Dodao je da je bilo više 8,6 odsto domaćih i 10,3 odsto stranih turista u odnosu na vrlo dobru 2014.

Vučić je napomenuo da je problematično iz drugog ugla što smo u prvom tromesečju ove godine potrošili 20 odsto više para na turizam u inostranstvu.

Zbog toga će se, naveo je, ponovo baciti na kampanju za domaći turizam, ali kada budu rešeni veliki problemi u vezi sa očuvanjem stabilnosti u regionu i zemlji.

"Izvanredna vest je što mi danas možemo s lakoćom i po najpovoljnijim kamatnim stopama u istoriji da se zadužujemo. Nikakvih muka nemamo s likvidnošću i mislim da ukupno oko 1,3 milijarde evra imamo na našim računima. Dakle, mi možemo ništa da ne uzimamo – mi uzimamo samo kada nam je najpovoljnije", rekao je premijer.

Srbija će se zaduživati negde do 27-28 milijardi, kada, kako je rekao, očekujemo da krenemo da spuštamo taj dug do nivoa od 79 ili 80 odsto BDP-a, kako je obećao.

"A onda ćemo krenuti da spuštamo dug i onda će naša deca i potomci moći da budu ponosni na rezultat koji smo napravili", zaključio je Vučić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво