Читај ми!

Još bez dogovora o telekomunikacijama

Ni nakon petnaestočasovnih pregovora o telekomunikacijama, u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, nije postignut dogovor u vezi sa svim pitanjama, a postignut je visok stepen saglasnosti po pitanju tarifa, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Razgovori su završeni oko jedan sat posle ponoći, a dijalog o telekomunikacijama će na tehničkom nivou biti nastavljen u ponedeljak, 22. juna, dan uoči sastanka premijera u Briselu.

To je, kako kažu u Kancelariji, i poslednja prilika da se pre 23. juna i sastanka premijera naprave pomaci.

Najteži razgovori vođeni su oko pozivnog broja za Kosovo i Metohiju, tarifa i interkonekcije, kažu u Kancelariji za KiM.

U delegaciji sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, bili su i direktor "„Telekoma" Predrag Ćulibrk, direktor RATEL-a Milan Janković i predstavnici ministarstava.

Predsedavajuća kosovske delegacije i ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri tvrdi da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski broj 383, da će zahtev poslati Austrija, a razgovori o toj temi sa Beogradom biti završeni do kraja godine, prenosi Tanjug.

Tahiri je kosovskim medijima rekla da će telefonski borj biti dobijen "direktno od ITU".

"Određivanje i dobijanje telefonskog broja je od velikog značaja, jer će Kosovo imati broj kao svaka država za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova", rekla je Tahiri.

Dodala da postoji saglasnost da "operateri sarađuju u sferi interkonekcije i rominga sa ciljem umanjena tarifa za sve građane". "Sporazum predviđa da i Kosovo bude uključeno u regionalne inicijative za sporazume za roming", navela je Tahiri.

Prema njenim rečima, deo sporazuma predviđa i da će jedna nova telefonska kompanija na Kosovu imati ograničeno delovanje, ali da se ne radi o novom operateru telefonije, pošto se takvo odobrenje dobija samo na međunarodnom tenderu.

Međutim, Đurić je rekao da je potpuna neistina da je Kosovo posredstvom Austrije dobilo međunarodni telefonski pozivni.

Đurić je naglasio da Kosovo može dobiti telefonski broj od Međunarodne unije za telekomunikacije "jedino ako to zatraži Srbija kao država članica UN" i to tako da Kosovo dobije poseban pozivni broj "kao geografska oblast u sklopu Srbije".

On je rekao da je zbog toga uputio oštar protest posrednicima u dijalogu u Evropskoj službi za spoljne poslove i zatražio da prištinskoj delegaciji nalože da ne iznose neistine o sadržini razgovora.

Šef srpske delegacije je upozorio da prištinska strana "iznošrnjem neistina o sadržaju razgovora pokušava da isprovocira prekid razgovora, odnosno da dovede do njihovog neuspeha".

Objasnio je da pošto Kosovo nije međunarodno priznata država članica UN može jedino dobiti telefonski pozivni broj ako se sa tim saglasi i od Međunarodne unije za telekomunikacije zatraži Srbija.

Đurić je kazao da prištinske vlasti "ako smatraju da same mogu to da izdejstvuju, neka to onda i učine" ali je primetio da ne vidi zašto bi onda prištinska strana uopšte učestvovala u razgovoru o telekomunikacijama.

Suština razgovora i rešenje, prema Đurićevim rečima, jeste da srpski Telekom dobije licencu za rad na Kosovu i da tarife za razgovore budu uvek lokalne "ako pozivi idu sa Kosova u ostatak Srbije, kao na primer iz Kosovske Mitrovice u Niš".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво