Читај ми!

Levi: Incidenti u Splitu i Zenici kriminalni čin

Skandali na utakmicama u Splitu i Zenici, kada je na Poljudu osvanuo kukasti krst, a bosanski navijači palili zastavu Izraela i izviždali izraelsku himnu, ukazuju na opasnost od porasta neofašizma i nacionalizama na Balkanu, upozoravaju mediji u regionu. Tim incidentima veliku pažnju posvetili su i mediji u Izraelu. Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi kaže za RTS da se takav čin ne može zaboraviti niti oprostiti.

Osuđujući incidente na Poljudu i Bilinom Polju, neki mediji u regionu, Izraelu, ali i Evropi, upozoravaju na povratak govora mržnje u regionu, kroz prizmu fudbala. Navodeći da ne iznenađuje da sporski tereni bude više nacionalizma nego politička neslaganja, neki evropski listovi pišu da je fudbal poslednji bastion nacionalizma, na koji mnoge zemlje nisu imune.

Sa ocenom hrvatske predsednice i drugih regionalnih političara da je reč o kriminalu, a ne huliganskom ispadu – saglasan je i izraelski ambasador u Beogradu Josef Levi.

Ambasador Levi ističe da Tel Aviv ne može da zaboravi ni oprosti kukasti krst u zemlji u kojoj su hiljade Jevreja, Srba, Roma, ubijene u Jasenovcu i drugim stratištima.

"To je kriminal. Izrael poštuje i Hrvate, i Srbe, i Bošnjake. Tražimo isto i za nas. Navijači mogu da budu nasilni, ali ovo što smo videli u Splitu, u Zenici je rasistička mržnja. U Srbiji i Crnoj Gori to nisam video, ali u nekim drugim zemljama regiona – jesam", navodi Levi.

Na pitanje kakva je uloga političara u smanjenju takvih tenzija u sportu, Levi napominje da je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i da su saglasni da nas to vraća u mračna vremena.

"Verujem u lidere ovog regiona. Kao ambasador ne mogu da im kažem šta da rade, ali privatno im savetujem da budu umereni. Oni koji su u Splitu crtali kukasti krst i u Zenici gazili izraelsku zastavu – ne poznaju svoju istoriju. Neko tome mora da ih nauči", poručio je Levi.

Čekajući odluku Uefe i Fife o utakmicama u Splitu i Zenici, Hrvatska strepi od izbacivanja iz kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2016. godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи