Читај ми!

Visković: Sugestija iz SAD o otvaranju prvih poglavlja

Poseta premijera Ssrbije Vašingtonu je uspela, a najveća dobit je nastavak dijaloga Srbije i SAD, kaže za RTS profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković. Očekuje da Vašington Berlinu i drugim članicama EU sugeriše da popuste i Srbiji o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Ivo Visković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da po svom opsegu poseta premijera Vučića SAD nije istorijska, ali da su razgovori na tako visokom nivou uvek bitni.

"Najveća dobit je nastavak dijaloga iako u medijima provejava da premijer nije dobio adekvatne sagovornike. Politički odnosi sa malim zemljama se uvek realizuju na srednjim nivoima. Sagovornici su itekako relevantni, poseta je uspela", naglašava Visković.

Prema njegovim rečima, zeleno svetlo Vašingtona za evrointegracije Srbije znači da SAD mogu da ukažu Nemcima da vode računa šta se dešava u Srbiji i na Balkanu.

"Takođe, i da im pokažu da je ova dosadašnja politika Berlina kontraproduktivna i da nam treba dati šansu", dodaje profesor FPN-a.

Kada je reč o ocenama Moskve da Srbija menja spoljnu politiku i da se više okreće ka Zapadu, Visković ukazuje da je Beograd uvek bio u trouglu kada je reč o odnosu na relaciji Vašington-Moskva.

"Nikada nismo mogli razvijati poseban odnos sa tim velikim silama jer nas uvek gledaju u okviru svojih geopolitičkih i strateških odnosa. Svako približavanje jednom, gledalo se kao udaljavanje od druge strane. To ne mora nužno da bude tako", ističe Visković.

Kako kaže, to što želite bolje odnose sa Vašingtonom, ne znači da želite da se udaljite od druge strane. "Naši funkcioneri u ovoj situaciji balansiraju na dobar način", dodaje Visković.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, profesor FPN-a smatra da je primena Briselskog sporazume postao "uslov svih uslova".

"Priština nizom svojih postupaka sabotira ili odlaže primenu. Mislim da Amerikanci mogu da utiču na Prištinu da se ponašaju kako treba u ovako jednom konstruktivnom dijalogu", kaže profesor Visković.

Slučaj braće Bitići je, kaže profesor FPN-a, jedno od pitanja koje u Americi izaziva burne emocije i mora se rešiti što pre.

"Neki gest dobre volje mora da se pokaže da bi se pokazale dobre namere za rešavanje ovog pitanja. To pitanje se kad tad mora rešiti", ukazuje Visković.

Premijer Srbije je tokom posete SAD imao razgovare sa predstavnicima američkih kompanija koje su već prisutne u Srbiji. Visković dodaje da je pozitivna politička klima uvek pozitivno uticala na dolazak novih investitora.

"U SAD osluškuju mišljenja svojih lidera. Dolazak velikih kompanija bio bi veliki korak za nas", ističe Visković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара