Читај ми!

Vučić: Poseta Sjedinjenim Državama važna za Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je njegova poseta Sjedinjenim Američkim Državama veoma važna za Srbiju i da je srećan što će tokom posete imati pun raspored.

Aleksandar Vučić rekao je, po dolasku u SAD, da investitori ne razmišljaju o nastavku ulaganja ili dolasku u neku zemlju ukoliko u toj zemlji ne postoji politička stabilnost.

Posebno je istakao razgovore sa predstavnicima tri kompanije iz IT sektora, "Dženeral elektrik", "Majkrosoft" i "En-Si-Ar".

Predsednik Vlade Srbije boravi u prvoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, na poziv američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

Vučić će tokom posete razgovarati sa Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima o različitim temama kao što su bilateralni odnosi, ekonomska saradnja i podrška Vašingtona evropskom putu Srbije.

Planiran je susret sa zamenikom američkog državnog sekretara Entonijem Blinkenom, kao i sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

Tokom drugog dana posete, predviđen je zvanični susret Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beloj kući.

Premijer Vučić je izrazio žaljenje što je njegov susret sa Bajdenom doveden u pitanje zbog porodične tragedije, ali je izrazio uverenje da će u razgovoru sa drugim zvaničnicima moći da iznese stav Srbije o globalnim i regionalnim pitanjima.

"Nikada ne znate kako će to da se odigra sa porodicom Bajden. To je velika tragedija. Ja sam izrazio svoje najdublje žaljenje, a ako budem u prilici, ja ću otići i na sahranu Boa Bajdena, ali to zavisi od porodične situacije", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će imati niz susreta i dodao je da je bitno da se Srbija predstavi u drugačijem svetlu i ubeđen je da će poseta SAD biti korisna za Srbiju.

Predviđeno je da predsednik srpske Vlade razgovara i sa predsedavajućim Senatskog komiteta za oružane snage, senatorom Džonom Makejnom.

Nakon toga slede susreti sa kopredsedavajućima Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa predsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom.

U četvrtak, 4. juna, premijer Vučić će posetiti Univerzitet "Džons Hopkins", gde će imati izlaganje, a nakon toga nastaviti niz susreta sa članovima Komiteta i Potkomiteta za spoljne poslove Senata SAD.

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво