Читај ми!

Dačić: Južni Kavkaz važan za stabilnost Evrope

Ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-u, Ivica Dačić rekao je tokom posete Azerbejdžanu da je region Južnog Kavkaza od velikog značaja za stabilnost Evrope i izrazio uverenje da je dijalog jedini način za rešavanje konflikata.

Takođe, neophodna je politička volja svih strana da bi se do rešenja došlo, rekao je Dačić nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Elmarom Mamadjarovom u Bakuu, prenosi Tanjug.

Dačić je izrazio dobru volju Srbije kao predsedavajućeg OEBS da pomogne u pronalaženju rešenja preko svojih predstavnika i kopredsedavajućih Grupe iz Minska, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"OEBS treba da bude partner zemljama u kojima je prisutan, da pomogne u rešavanju određenih konflikata, sprovođenju reformi i samim tim bude koristan faktor u svim zemljama gde postoji njegovo prisustvo", rekao je Dačić.

Podsetio je da je OEBS prisutan u Srbiji već 20 godina i dodao da je Srbija imala različita iskustva te da je jedno vreme bila udaljena iz aktivnosti ove organizacije, a sada njome predsedava.

"Srbija je jedna od zemalja koja je na svojoj koži osetila pitanje dvostrukih standarda", rekao je Dačić i istakao da se principi OEBS-a moraju primenjivati bez dvostrukih standarda.

"Srbija je posebno osetljiva na pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, imajući u vidu da je na primeru Kosova bilo mnogo dvojnih standarda i upravo zbog toga želimo da kažemo da je najvažnije da postoji politička volja za rešavanje svih ovih pitanja na svim stranama", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije posebno je naglasio činjenicu da će Azerbejdžan biti domaćin prvih Evropskih igara, na kojima će Srbija imati 132 učesnika, te da se očekuje dolazak predsednika Tomislava Nikolića na otvaranje ovih igara.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Dačić i Mamadjarov su se saglasili da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i prijateljske zemlje i da postoji spremnost za razvijanje odnosa na svim nivoima.

Prema rečima Mamadjarova, teme razgovora bila su i pitanja energetike, vizne liberalizacije, kao i konflikta u Nagorno-Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana.

Takođe, šef srpske diplomatije obećao je azerbejdžanskom kolegi da će razgovarati sa jermenskim ministrom Nalbandijanom o pitanjima koja se tiču uhapšenih i nestalih lica, te inicijativama koje se tiču moguće liberalnije koncepcije slobode kretanja u tom regionu.

Posetom Azerbejdžanu, Dačić je u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, započeo trodnevnu posetu misijama OEBS-a na Južnom Kavkazu, tokom koje će 2. juna boraviti u Gruziji i 3. juna u Jermeniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи