Ekspert EU: Euleks se nije izborio sa korupcijom

Žan Pol Žak, nezavisni ekspert koga je imenovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini da nadgleda Euleks na Kosovu i sačini interni izveštaj o optužbama za korupciju, kaže da ta misija nije uspela da se izbori sa korupcijom.

Misija Euleks godišnje košta 111 miliona evra, ali nije uspela da savlada korupciju, naveo je Žan Pol Žak u izveštaju, prenose mediji u Prištini.

Žak je u izveštaju ocenio i da pravosuđe na Kosovu nije u stanju da se suoči sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Nezavisni ekspert naveo je i skandale u kome se pominju i zvaničnici Euleksa u korupcionaškim aferama i zapitao kako je to rešavano.

Ranije je suspendovana tužiteljka Marija Bamije iznela niz optužbi za korupciju u Euleksu, o čemu je govorila i pred odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu.

Prema njenim navodima, visoki zvaničnici Euleksa su proneverili brojne fondove namenjene borbi protiv kriminala i korupcije.

U tekstu pod naslovom "Slučaj Euleks: Sumnje za pronevere fondova za borbu protiv kriminala" dnevnik Koha ditore pisao je da je imao uvid u mejlove Euleksa i zvaničnika EU koji su potvrđivali da je Bamije bila suspendovana bez ijednog dokaza.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара