Читај ми!

Stojanović: Albanski lideri treba da obezbede većinu za Specijalni sud

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović kaže za RTS da srpski poslanici podržavaju ustavne promene za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika takozvane OVK. Ističe da je odgovornost albanskih političkih lidera da obezbede većinu u kosovskoj skupštini.

Branimir Stojanović je, u izjavi za Dnevnik RTS-a, rekao da je od samog počekta bilo neizvesno da li će biti obezbeđen dovoljan broj poslanika koji će izglasati ustavne promene.

"Naša podrška nije bila upitna od samog početka i danas smo na tom stanovištu da ćemo u svakom trenutku glasati za ustavne promene koje jesu preduslov za formiranje Specijalnog suda", rekao je Stojanović.

Sednica kosovske skupštine, na kojoj je juče trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika takozvane OVK, otkazana je pre svega zbog nedovoljne podrške u vladajućoj koaliciji.

Za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica. Srpski poslanici prisustvovali su sednici i bili spremni da o tome glasaju.

Stojanović ističe da je jedan broj albanskih poslanika, koji danas čine većinu, od početka izrazio nezadovoljstvo zbog formiranja Specijalnog suda i istakao da neće glasati i podržati ustavne promene.

"Zapravo, ovo jeste odgovornost albanskih političkih lidera, na njima je da obezbede dovoljan broj. Mi smo tu i u svakom trenutku ćemo podržati svaku sledeću inicijativu i na svakoj sledećoj sednici koja bude zakazana na ovu temu, spremni smo da glasamo za ustavne promene i samim tim stvaranje Specijalnog suda", istakao je Stojanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво