Читај ми!

Skupština Novog Sada usvojila Deklaraciju o "Rajinoj šumi"

Skupština Grada Novog Sada usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u "Rajinoj šumi" koji su počinile vlasti nakon oslobođenja grada 1944. godine.

O Deklaraciji, koju je predložila odbornička grupa "Svi za Novi Sad" koju čine odbornici Srpskog pokreta obnove i Pokreta "Dinara-Dina-Dunav", od ukupno 78 odbornika Skupštine Grada izjasnilo se njih 64, koliko ih je prisustvovalo sednici gradskog parlamenta, a za Deklaraciju je glasalo 42 odbornika, 10 je bilo protiv, a 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

Za su glasali odbornici vladajuće koalicije, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine su bili protiv, dok odbornici iz redova Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke nisu učestvovali u glasanju, prenosi Tanjug.

Pre samog glasanja predsednica odborničke grupe "Svi za Novi Sad" Branka Bežanov, koja je obrazložila predlog Deklaracije, je nakon sugestija nekih učesnika u raspravi, promenila prvobitni predlog Deklaracije u delu koji govori o broju streljanih u "Rajinoj šumi", pa su umesto reči "250 streljanih" u predlog uvrštene reči "streljan veliki broj".

Tokom rasprave predstavnici SRS-a Đurađ Jakšić i DS Božidar Protić su isticali da nema dovoljno naučno-istorijski potkrepljenih podataka da bi se predložena Deklaracija mogla usvojiti.

Odbornici LSV-a su isticali da Deklaracija predstavlja pokušaj prekrajanja istorije i "izjednačavanja nevinih žrtava sa kolaboracionistima", dok su predstavnici vladajuće koalicije tvrdili da se radi o civilizacijskom činu koji ima za cilj sprečavanje podela među srpskim narodom.

Odbornici su usvojili i izveštaje o radu pojedinih gradskih javnih i javno-komunalnih reduzeća u 2014. godini, a na početku sednice izabrali su Marinu Popov-Ivetić za gradskog ombutsmana.

U nastavku sednice koja je u toku, pred odbornicima je više od 20 tačaka dnevnog reda, među kojima su najbrojnije imenovanja direktora gradskih preduzeća koji su do sada bili u v. d. statusu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво