Читај ми!

Previranja u srpskoj opoziciji

Poslednjih dana - opet previranja na opozicionoj političkoj sceni, parlamentarnoj i vanparlamentarnoj. U DSS-u su sve izraženija neslaganja o tome da li bi stranka trebalo da izađe iz vlasti u Beogradu. Stranku Borisa Tadića napustio je zamenik šefa poslaničke grupe, a pitanje je i da li novi program šefa poslaničke grupe DS-a ima podršku u partiji i da li on u njoj ostaje.

Zasad Borislav Stefanović ostaje u DS-u, iako se već uveliko nagađa da bi stranački program, koji će predložiti sledeće nedelje, mogao da bude novo seme razdora među demokratama.

"U slučaju da ovaj moj predlog ne bude prihvaćen, što je izvesno, očekujem da taj neki drugi koji bude usvojen bude pobednički na narednim izborima", kaže Stefanović.

Na pitanje zašto ga predlaže, iako je siguran da neće proći, Stefanović kaže da ga predlaže jer stoji iza takve politike.

A i oni koji su se od DS-a otcepili prošle godine, predvođeni Borisom Tadićem, sada se i sami suočavaju sa podelama.

Pre nekoliko dana, poslanički klub SDS-a je napustio Janko Veselinović. Objasnio je da je stranku napustio jer nije imala jasnu politiku i pravac kojim bi se suprotstavila vlasti. Najavio je da će formirati opozicioni pokret.

"Istina koja je važna za birače SDS-a jeste da je Veselinović išao samo za svojom ambicijom i funkcijom. Kada je video da do nje nije mogao da dođe, odlučio je da izađe", objašnjava Konstantin Samofalov iz SDS-a.

Talasanje ne prestaje ni na desnici. Otkada je na izborima ostao van parlamenta, DSS su napustili brojni funkcioneri, osnivajući partije i pokrete, među njima Nenad Popović, Siniša Kovačević i Slobodan Samardžić.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić sada traži od beogradskog odbora da donese odluku o izlasku iz gradske vlasti.

"Čekamo da se sastane gradski odbor. Ako se on ne sastane, sastaće se predsedništvo i mi ćemo doneti odluku (o izlasku iz gradske vlasti). Nadam se da će odluka biti takva", kaže predsednica DSS-a.

Takvoj odluci, međutim, protivi se šef beogradskog odbora DSS-a i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

"Mislim da je ovde samo izgovor pitanje beogradske vlasti. Mislim da je u pitanju stranačko razračunavanje sa mnom i sa još nekim ljudima u stranci", kaže Andreja Mladenović, koji je predsednik Izvršnog odbora DSS-a u Beogradu.

Smatra da iza toga stoje predsednica stranke i jedan broj funkcionera.

Cepanje opozicionih stranaka koje su na izborima bile oko cenzusa ne iznenađuje analitičare.

"To će trajati sve dok ne dođemo u situaciju da neka od opozicionih stranaka ima izvesnu mogućnost da promeni vladajuću koaliciju jer onda ljudi imaju drugačije motive, mogu da utiču u deljenju kolača", objašnjava Đorđe Vuković iz Cesida.

Moguće je, smatraju analitičari, a i praksa dokazuje, da stranke koje nastaju cepanjem nadjačaju stranku iz koje su potekle. Tako može da se desi da partije koje postoje decenijama potpuno nestanu sa političke scene.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво