Читај ми!

Dan srpske diplomatije

Danas je Dan srpske diplomatije. Ove godine se obeležava prvi put, a ustanovljen je u spomen na dan kada je, pre 176 godina u Knjaževini Srbiji, osnovana Kancelarija inostranih dela. Taj 29. maj 1839. godine, smatra se početkom profesionalne diplomatije u Srbiji. Tim povodom, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se poslanicima na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Ivica Dačić je rekao da je Srbija danas poštovana u svetu i da uspešno gradi svoje diplomatske odnose.

Dačić je naveo da je budućnost Srbije u EU i da se Srbija više ne lomi oko toga gde joj je mesto.

"Srbija više ne razmišlja niti se lomi gde joj je mesto. Ona to zna. Naš krajnji cilj je Evropa u Srbiji", rekao je Dačić.

Kako je istakao, Srbija ne može više da sanja romantičarske snove da je ona istok zapadu, a zapad istoku.

"To je Srbija sa jasnim mestom u svetu, evropska država, poštovana, kredibilna da može da sama, zarad svojih ineteresa održava onu vrstu odnosa koji će omogućiti dugoročni mir i prosperitet", rekao je Dačić.

Mogu li interesi Srbije nekome da zasmetaju?

"Sasvim je sigurno da se Srbija rukovodi sopstvenim procenama i štiti svoje interese na naj način, to nailazi na razumevanje sa svih strana - naših prijatelja Rusa, Nemaca, Amerikanaca", kaže bivši šef diplomatije, savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić.

Osim balansiranja između velikih sila, svet diplomatije najtežim zadatkom smatra kosovsko pitanje.

"To nije jednostavno, jednog dana će morati da se stavi tačka na taj proces, ali u istoriji nikad nije sve završeno, doći će se, nadam se, do razumnog rešenja koje bi nam otvorilo mnogo brži put ka Evropskoj uniji", rekao je Radomir Diklić bivši ambasador.

A otvara se put i reformama u diplomatiji - radi se na novom zakonu o spoljnim poslovima koji bi, kako kaže Ivica Dačić, stvorio osnove za karijernu diplomatiju. Do kraja godine biće imenovana 34 ambasadora, koje Srbija trenutno nema.

Svečanosti u Skupštini Srbije prisustvovali su predstavnici stranih ambasada u Beogradu, diplomate, predstavnici vojske, verskih zajednica i druge zvnice.

Dačić i Čepurin o saradnji dve zemlje

Srpski šef diplomatije razgovarao je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom o saradnji dve zemlje kao i o učešću Dačića na Sankt Peterburškom ekonomskom forumu, koji će biti održan od 18. do 20. juna.

Dačić i Čepurin su razgovarali o aktuelnim bilateralnim temama, sa akcentom na ekonomsku saradnju.

Šef srpske diplomatije razgovarao je sa ambasadorom Čepurinom i o pitanjima vezanim za predsedavanje Srbije OEBS-u.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво