Читај ми!

Priština, sud za ratne zločine OVK na čekanju

Formiranje specijalnog suda za zločine OVK, uprkos obećanjima Hašima Tačija i Ise Mustafe, nema dovoljnu podršku u parlamentu, pa je izjašnjavanje o tom sudu odloženo na neodređeno vreme. Tačiju leđa okrenulo 11 poslanika DPK. Čeka se reakcija Zapada.

Kosovski premijer Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Hašim Tači našli su se u petak u prilično nelagodnoj poziciji, jer je u parlamentu odloženo glasanje o ustavnim amandmanima koji bi otvorili put za formiranje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Izjašnjavanje o ovom sudu odloženo je pošto je čak 11 poslanika Demokratske partije Kosova otkazalo poslušnost Tačiju i najavilo da ni po koju cenu neće podržati taj zakon.

Istovremeno, ispred parlamenta su protestovali veterani OVK, tražeći od poslanika da ne glasaju za sud koji "baca senku na njihovu borbu".

Sud za zločine OVK već mesecima potresa političku scenu Kosova, pošto su Tači i Mustafa obećali Amerikancima i Evropskoj uniji da će skupština usvojiti neophodne zakone.  

Američka ambasadorka pri UN Rouzmari di Karlo upozorila je Tačija, pred sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, da će SAD podržati formiranje ovog suda pod kapom UN, ukoliko to u najskorije vreme ne učini Priština.

Za odlaganje je glasalo 78 poslanika, dva su bila uzdržana, a jedan poslanik je bio protiv.

Poslanica iz redova DPK Ganimete Musliju kaže da je ta poslanička grupa zasedala jutros i da je njen stav o Specijalnom sudu jasan, a to je da su oni protiv njegovog formiranja.

Dodala je da, osim poslanika DPK, koji su prošle godine bili protiv – a to su Ganimete Musliu, Nait Hasani i Fadil Demaku – postoje i drugi poslanici te stranke koji su protiv Specijalnog suda. Imena nije želela da saopšti.

Musliju je za TV Klan Kosova rekla da DPK ne snosi odgovornost zašto danas nije bilo dokumentacije iz Brisela o Specijalnom sudu i da o tome odgovor treba da da predsedništvo kosovske skupštine.

Odložen protest ispred kosovske skupštine

Nakon što su obaveštene da je sednica odložena, organizacije proizašle iz bivše OVK, koje su protestovale ispred kosovske skupštine tražeći od poslanika da ne prihvate formiranje Specijalnog suda, prekinule su protest. Pred zgradom je demonstriralo "oko 400 veterana bivše OVK", koji kažu da "Specijalni sud neće Kosovu doneti ništa dobro".

Kako navode mediji, oni su "revoltirani zato što domaći i međunarodni sudovi nikada nisu sudili srpskim zločinima i genocidu nad Albancima na Kosovu, što međunarodna zajednica putem Unmika i Euleksa podiže političke optužnice protiv boraca OVK i povodom presude protiv komandanata koji su se borili za slobodu".

Čelnici kosovskih institucija više puta su ukazivali na to da je Kosovo preuzelo obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se istražili navodi iz izveštaja Dika Martija.

Za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Međunarodni predstavnici su najavili mogućnost da će, u slučaju da kosovska skupština ne usvoji ustavne promene i zakon o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savet bezbednosti UN.

Stojanović: Sud je potreban svima za pomirenje

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izrazio je žaljenje što je današnja sednica kosovske skupštine o Specijalnom sudu otkazana. 

"Očigledno je da naši koalicioni partneri nisu uspeli da obezbede dovoljan broj poslanika koji bi to podržali i sada se nastavlja ubeđivanje poslanika iz albanske zajednice da podrže taj zakon. Naši poslanici su bili u skupštini i spremni da o tome glasaju. Nažalost, do toga još nismo stigli", rekao je Stojanović Tanjugu.

Rekao je da je, očigledno, albanskim političkim liderima potrebno još vremena da se usvoje amandmani i stvore preduslovi za usvajanje zakona o specijalnom sudu, kao i potom njegovo formiranje.

Sud je, kako je podvukao, važan ne samo za Srbe na Kosovu, već podjednako i za Albance.

Stojanović je izrazio žaljenje što mnogi to ne razumeju, dodajući da neće biti moguće da se stvori normalno društvo ukoliko Specijalni sud ne bude kaznio one koji su počinili najstrašnije zločine.

"To nam je potrebno svima za pomirenje, stvaranje preduslova za normalan život", podvukao je Stojanović i dodao da, nažalost, neki to vide kao pretnju.

Naglasio je da ne može da se opovrgne da su počinjeni mnogi zločini, da nisu istraženi i da počinioci nisu kažnjeni.

"Mi čekamo istinu, a posebno porodice ubijenih, nestalih i kidnapovanih. Te porodice imaju pravo na istinu, na pronalaženje i kažnjavanje počinilaca", rekao je Stojanović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da ne sme biti bekstva od pravde.

"Srbija čvrsto stoji iza osnivanja Specijalnog suda. Nema i ne sme biti bekstva od pravde, ratni zločin ne zastareva. Oni koji su odgovorni treba da budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Đurić u izjavi Tanjugu.

Istakao je da Srbija u političkom smislu podržava svaki korak koji nas približava tome - osnivanje Specijalnog suda, procesuiranje onih koji su odgovorni za zločine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво