Pavel: "Prijatelji Srbije" za brži napredak ka EU

Rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Emilijano Pavel, novoizabrani predsednik neformalne grupe u EP "Prijatelji Srbije",kaže da je cilj te grupe da se poboljšaju odnosi Srbije sa EP u cilju njenog daljeg napretka u evropskim integracijama.

Emilijano Pavel je rekao da su 26. maja imali pripremni sastanak u cilju uspostavljanja neformalne grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu, prenosi Tanjug.

"Grupa će nastojati da ohrabri poslanike EP da uspostavljaju prijateljske odnose sa Srbijom i njenim predstavnicima, da podrže demokratski razvoj Srbije, politički dijalog, ekonomske, kulturne i, pre svega, društvene odnose. Svi smo svesni da jačaju odnosi EU-Srbija u cilju perspektive Srbije da pristupi EU", rekao je rumunski socijaldemokrata.

Prema njegovim rečima, neformalna grupa je formirana 2010. godine okupivši 30 poslanika Evropskog parlamenta iz različitih političkih grupa.

"Želim da prihvatim ovaj izazov tokom svog poslaničkog mandata u Evropskom parlamentu i nastaviću da vodim ovu grupu zajedno sa dvoje potpredsednika grupe, Francom Bogovičem iz poslaničke grupe EPP-a i sa Katerinom Činiči iz poslaničke grupe 'S end D'. Nastojaćemo da održavamo sastanke na svaka tri meseca, kao i ad hok okupljanja", dodao je Pavel.

Zvaničan početak rada grupe "Prijatelji Srbije" predviđen je za 30. jun, kada će se povodom tog događaja održati i izložba fotografija srpskih umetnika, uz podršku misije Srbije pri EU.

Pavel je ujedno izrazio zadovoljstvo zbog toga što je podršku grupi pružio i ambasador u Misiji Srbije pri EU Duško Lopandić.

Vodeća uloga Srbije na Zapadnom Balkanu 

"Danas je jasno da je evropski projekat nemoguće završiti bez Zapadnog Balkana, u kojem je uloga Srbije oduvek bila značajna i vodeća. Srbija je zemlja koja je dala visok doprinos evropskoj istoriji i vrednostima, i već se dokazala kao uvažen partner Evropske unije. Zato mi je velika čast da budem deo velike grupe prijatelja Srbije", rekao je Pavel.

Potpredsednik grupe "Prijatelji Srbije", slovenački poslanik Franc Bogovič, izjavio je u sredu da između Srbije i Evropske unije vlada dobra klima i da bi to trebalo iskoristiti za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Ovu grupu, koja se sastala 26. maja u Briselu prvi put u ovom mandatu EP, čine članovi različitih poslaničkih grupa sa ciljem da se podrži dalje širenje EU, naročito uspostavljanjem jačih veza sa Srbijom, kao najznačajnijom zemljom Zapadnog Balkana kandidatom za članstvo u EU.

Bogovič očekuje da će EU povećati pretpristupnu pomoć Srbiji i na taj način podstakne strukturne reforme koje očekuju Srbiju narednih godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво