Nikolić: Zahvalnost zbog Kosova, zabrinutost zbog Stepinca

Predsednik Tomislav Nikolić je, u razgovoru sa papinim izaslanikom kardinalom Kurtom Kohom, zahvalio Vatikanu na stavu o Kosovu i izrazio zabrinutost da bi odluka o proglašenju Alojzija Stepinca za sveca narušila sve dosad urađeno na poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Tomislav Nikolić je, poželevši dobrodošlicu kardinalu Kohu, koji je predsednik Papskog saveta za promociju hrišćanskog jedinstva, naglasio zahvalnost Vatikanu na stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, navodi predsednikova služba za saradnju s medijima, prenosi Tanjug.

"Ta podrška znači mnogo za očuvanje države i naroda, kao i hrišćanskih korena Kosova i Metohije kao integralnog dela Srbije“ podvukao je predsednik.

Nikolić je istakao da Srbija i Vatikan dele slične stavove o izazovima sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

Predsednik Nikolić je izrazio bojazan povodom progona hrišćana, bez obzira na to da li su pravoslavci, katolici ili protestanti.

Eskalacija terorizma uperenog na hrišćanstvo iziskuje prevazilaženje razlika i uspostavljanje kontinuiranog dijaloga između pripadnika hrišćanskih zajednica, naglasio je predsednik Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Nikolić se osvrnuo na inicijativu Rimokatoličke crkve da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca i izrazio zabrinutost da bi takva odluka narušila sve ono što je do sada urađeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

"Ja iskazujem iskreno poštovanje prema svim verskim zajednicama u Srbiji, zato Vas molim da, kada brojite zrna u jednoj ruci, prebacite u drugu i prebrojite ponovo", apelovao je predsednik Nikolić.

Kardinal Koh je preneo Nikoliću pozdrave pape Franje, naglasivši njegovo zadovoljstvo povodom predstojeće zvanične posete predsednika Srbije Vatikanu u septembru ove godine, navodi se u saopštenju.

Saglasio se sa predsednikom da su meta terorista hrišćani i istakao neophodnost njihovog jedinstva i prevazilaženja razlika.

Kardinal Koh predložio je da se formira stručni tim Rimokatoličke crkve i
Srpske pravoslavne crkve koji će istražiti sve istorijske činjenice i nastojati da se kroz dijalog uspostave saradnja i razumevanje.

Izrazivši uverenje da bi poseta pape Srbiji znatno doprinela čvršćoj saradnji verskih zajednica i pomirenju naroda bivše Jugoslavije, kardinal je naglasio da će o tome razgovarati i sa patrijarhom srpskim Irinejom i predstavnicima SPC.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 28. maj 2015, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

pokrstavanje

Sustina je da je uz blagoslov Stepinca i katolicke crkve vrseno prisilno pokrstavanje Srba.U tome je problem ,a ne u podrzavanju NDH,sto je opce poznata cinjenica.

(četvrtak, 28. maj 2015, 15:28) - Атеиста [neregistrovani]

ре:ндх

Прошло свршено вријеме?

Могу се сложити да су сакривали усташе, данас немају потребе да их сакривају кад су им подијелили пензије, али се не слажем да су подржавали ндх. И дан данас је подржавају јер они су коријен раскола народа који живи на овим просторима :'(

(četvrtak, 28. maj 2015, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Drazino pismo Stepincu

Nikolic gresi,Stepinac je nevin.
Draza Mihailovic je poslao pismo za saradnju Alojzu Stepincu,tako da je Stepinac bio covek koji je branio Srbe od ustasa,jer ne bi Draza Mihailovic pisao coveku koji pomaze ustasama u genocidu nad Srbima...

(četvrtak, 28. maj 2015, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

NDH

Vatikan je podrzavao i sakrivao ustase..vuk dlaku menja ali cud nikada...