"Ne balansiramo, naš strateški cilj je članstvo u EU"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je za američku agenciju AP da je strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju, što, kako je naglasio, ne isključuje dobre odnose sa Rusijom. Vučić je takođe naglasio da su za put Srbije ka EU veoma važni dobri odnosi sa Vašingtonom.

Na konstataciju američke agencije AP da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje sa Rusijom ili EU, srpski premijer je istakao da se ne radi o balansiranju, prenosi Tanjug.

"Naš starteški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, s druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odose sa Rusijom", rekao je Vučić i upitao šta ima loše u tome.

"Šta je loše u tome? Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija (i njen interes)", rekao je Vučić. 

Vučić je podsetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare.

"Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom", upitao je Vučić.

Vučić je takođe naglasio da su za put Srbije ka EU veoma važni dobri odnosi sa Vašingtonom.

"Vašington je, naravno, izuzetno važan i mi se nadamo da će oni podržati naš evropski put i naše ekonomske reforme, koje su veoma važne za našu zemlju", dodao je Vučić.

AP podseća da će Vučić početkom juna otputovati u posetu SAD.

Srbija spremna za diversifikaciju izvora gasa

Kaže i da je Srbija spremna za diversifikaciju izvora gasa, a AP navodi da je premijer dodao i da je jedna od mogućnosti gasovod kojim bi se gas u Evropu dopremao iz Azerbejdžana, prenosi Tanjug.

"Što se tiče energetske bezbednosti, energetske sigurnosti, Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, što je takođe veoma važno za naše američke prijatelje", podvukao je srpski premijer.

Agencija ocenjuje da podrška gasovodu za transport gasa iz Azerbejdžana predstavlja veliki politički zaokret za Srbiju, tradicionalnog ruskog saveznika. Takav potez Srbije u Moskvi bi mogao da naiđe na neodobravanje, dodaje AP.

AP navodi da SAD ohrabruju balkanske države da se okrenu alternativnom trans-jadranskom gasovodu, kojim će se azerbejdžanski gas transportovati od Kaspijskog jezera do Italije, umesto da polažu nade u projekat koji podrazumeva transport ruskog gasa preko Turske.

Zapad optužuje Rusiju da koristi gas kao sredstvo za jačanje političkog uticaja u zemljama kao što je Srbija, dodaje AP. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи