Loš položaj srpske manjine u Albaniji

Položaj Srba u Albaniji nije dobar i prava manjina se ne poštuju, preneli su Tanjugu predstavnici Srba u toj zemlji. Nadaju se da će poseta premijera Aleksandra Vučića i njegovi razgovori sa albanskim političkim vrhom doprineti poboljšanju njihovog položaja u Albaniji.

Predstavnici Srba sastali su se u ambasadi Srbije u Tirani sa premijerom Vučićem, prvim predsednikom jedne srpske vlade koji je posetio Albaniju, preneo je Tanjug.

Simo Hajkoja Hajković, predsednik pravoslavnog slovenskog Udruženja Sveti Vladimir iz Skadra, rekao je da je u okolini Skandra, gde živi mnogo Srba, situacija relativno mirna, ali da oni nisu zadovoljni svojim položajem, jer nemaju prava koja bi trebalo da ima jedna manjina.

"Nemamo školu na našem jeziku, nemamo naše novine, pa čak ni televizijski dnevnik na srpskom", rekao je Simo Hajkoja Hajković i posebno ukazao da bi bilo značajno za srpsku manjinu, ali i za albansku državu, da se uvede informativna emisija na našem jeziku.

Time bi, kako kaže Hajković, Albanija pokazala da poštuje manjine i međunarodne konvencije o manjinama, koje to traže od svih potpisnica.

To se do sada, međutim, kako konstatuje, nije uradilo.

Hajković se nada da će poseta premijera Vučića i razgovor sa albanskim zvaničnicima doprineti poboljšanju položaja Srba u Albaniji.

Pavle Jakoja Brajović, predsednik Udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine "Morača - Rozafa" iz Skadra, objasnio je da je kada je osnovano to udruženje napravljen popis srpske manjine u Skadru i okolini, a onda i u drugim mestima, gde se došlo do brojke od 30.000 Srba i Crnogoraca, pravoslavaca i muslimana, koji žive u Albaniji.

Rekao je da srpska manjina nije učestvovala u poslednjem popisu koji su sprovele albanske vlasti, jer je u popisnom formularu bila jedna tačka za koju su smatrali da ih diskriminiše.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво