Читај ми!

Parlamentarna podrška "Krajovskoj grupi"

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i njen rumunski kolega Valeri Stefan Zgonea istakli su u Bukureštu podršku uspešnoj saradnji dve zemlje, kao i nameru da se sa susednom Bugarskom, u okviru "Krajovske grupe", potpiše sporazum i organizuje trileteralni sastanak parlamenata.

Maja Gojković se založila da parlamenti tri države potpišu sporazum o saradnji i time daju zakonodavnu podršku izuzetno važnoj incijativi Srbije, Rumunije i Bugarske u saradnji u oblasti ekonomije, saopštio je kabinet predsednice parlamenta, prenosi Tanjug.

Gojkovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Viktor Ponta, rekla da očekuje da će uskoro uslediti trileteralni sastanak predsednika parlamenata kako bi parlamenti donošenjem zakona i ratifikacijama sporazuma pomogli rad "Krajovske grupe".

Ocenjeno je da su odnosi Rumunije i Srbije dobri i prijateljski, da ih je potrebno dalje razvijati, posebno na polju ekonomije.

Zgonea je takođe naglasio potrebu trileteralnog sastanka i potpisivanja sporazuma, i podvukao da će se parlamenti fokusirati na zakonodavnu podršku saradnji tri vlade, ali i na saradnju o evropskim pitanjima.

Založio se i za intenzivniju međuparlamentarnu saradnju Srbije i Rumunije, kroz razmenu iskustava i intenziviranje kontakata radnih tela.

Ponta je podržao održavanje trileterale i na nivou parlamenata i naglasio da je važno da se Srbija, Rumunija i Bugarska ugledaju na "Višegradsku grupu" i pomažu jedni drugima i intenzivno sarađuju, posebno na polju ekonomije.

Ponta je rekao i da je Rumunija prijatelj Srbije i da je podržava na putu evropskih integracija, a Gojkovićeva je zahvalila na toj podršci i naglasila da očekuje da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena u ovoj godini.

Gojkovićeva se sastala i sa predsednikom Klausom Johanisom i tom prilikom zahvalila Rumuniji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ističući da je Srbija posvećena dijalogu i primeni Briselskog sporazuma.

Johanis se založio za jačanje ekonomske saradnje i ponovio da Rumunija podržava Srbiju na putu ka EU.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom Senata Kalinom Popeskuom Tariceanuom o jačanju međuparlamentarne saradnje na najvišem nivou, kao i između radnih tela.

Ona je tokom jednodnevne zvanične posete Rumuniji sa rukovodstvom te zemlje razgovarala i o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji i srpske u Rumuniji, ističući da su nacionalne manjine most između dve zemlje, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи