Читај ми!

Svetski mediji: Premijer Srbije u istorijskoj poseti Albaniji

Svetske agencije izveštavaju o "istorijskog poseti" premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, čiji je cilj poboljšanje odnosa dve zemlje. Albanski mediji navode da su u Tirani na snazi stroge mere bezbednosti zbog posete. Oko 1.300 policajaca raspoređeno je na ulicama glavnog grada, više glavnih saobraćajnica je zatvoreno, a vojni helikopteri prate situaciju iz vazduha.

Francuski list Mond ocenjuje da Vučićeva poseta Tirani "označava novu etapu u procesu pomirenja dve zemlje" i konstatuje da su uoči posete premijeri Srbije i Albanije pokazali spremnost da rade na poboljšanju odnosa dve zemlje, što podstiče perspektiva članstva u EU kojoj obe teže.

Pariski dnevnik Liberasion ističe da je Vučićeva poseta Tirani praćena jakim merama bezbednosti i da se događa u ponovo napetom kontekstu u regionu, dve nedelje nakon pogubnih napada u Makedoniji.

Podsećajući da je poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu pre šest meseci bila praćena sumornom atmosferom, pošto je Rama prekršio protokol i pozvao Beograd da prizna nezavisnost Kosova, francuski radio RFI ukazuje da su Vučić i Rama danas pokazali da "ozbiljno rade u korist dobrobiti regiona".

Nemački radio Dojče vele, pod naslovom "Vučić i Rama, pokušaj drugi", navodi da ostaje utisak kako vlasti dve zemlje imaju nepremostive političke razlike, a sarađuju samo koliko se mora zbog Brisela.

Kako ocenjuje Dojče vele, najbolji scenario susreta u Tirani - i daljeg razvoja srpsko-albanskih odnosa uopšte - bile bi pomirljive izjave o evropskoj budućnosti obe zemlje i oba naroda.

"Put do te budućnosti nesumnjivo vodi preko Berlina gde opet uporno ponavljaju da su dobri komšijski odnosi na Balkanu preduslov napredovanja ka punopravnom članstvu u EU", ističe nemački radio i dodaje da će tu poruku ponoviti i kancelarka Angela Merkel kada u julu poseti Beograd i Tiranu.

Pod naslovom "Vučić i Rama: Razlike oko Kosova, zajednički cilj EU", Radio Slobodna Evropa ocenjuje da su tenzije do danas znatno splasle posle Ramine posete Beogradu i Vučićevih optužbi upućenih albanskom premijeru za provokaciju i zloupotrebu gostoprimstva.

Ruska agencija Sputnjik prenosi da je jedna stanovnica Tirane zahvalila premijeru Vučiću, jer je zbog njegove posete u albanskoj prestonici urađeno pet pešačkih prelaza.

Takođe, navodi da je policija u Tirani naredila da se zatvore sve radnje koje se nalaze na putu kojim će proći premijer Vučić.

Povodom posete premijera Vučića Tirani, moskovski Komersant piše da normalizacija odnosa između Srbije i Albanije ima ključni značaj za stabilnost regiona, koji se ponovo našao na ivici oružanog sukoba, kao i da od dogovora sa Ramom zavise američke investicije.

Frans pres navodi da se u Tirani razgovori vode pre svega o nezavisnosti Kosova, koju Beograd ne priznaje, i pitanju albanske manjine u Srbiji koja se zalaže za veću autonomiju, prenosi Beta.

Uoči posete, premijeri su istakli da su optimisti i izrazili želju da zajednički rade na poboljšanju odnosa dveju zemalja koje teže da se priključe Evropskoj uniji, navode agencije,

Politički analitičar Albert Rakipi tvrdi da su Srbija i Albanija "dve ključne zemlje za mir i stabilnost na Balkanu", regionu koji je pretrpeo niz konflikata devedesetih, navodi AFP.

I albanski politički analitičar Ljufti Derviši rekao je da je poseta srpskog premijera Tirani utiče na otopljavanje "decenijama ledenih odnosa" dve zemlje.

Agencija Ansa podseća da je albanski premijer više puta ponovio da "Albanci i Srbi mogu da urade za Zapadni Balkan ono što su Francuska i Nemačka učinile za Evropu" posle Drugog svetskog rata.

Bečki dnevnik Prese ocenjuje da su prvu šansu za približavanje Edi Rama i Aleksandar Vučić propustili tokom susreta u Beogradu, i dodaje da pitanje evropske perspektive i mnoga druga navode dve strane da tokom današnje posete srpskog premijera koriste umereniji ton, prenosi Tanjug.

Tokom poslednjeg sastanka u novembru u Beogradu su dva premijera razmenila "bockanja", ali pred prvu posetu srpskog premijera Tirani oni su posegnuli za pomirljivim tonom, ukazuje list prenoseći da je Rama istakao da kao što su Nemci i Francuzi svojim pomirenjem doprineli evropskom ujedinjenju, Albanci i Srbi mogu učiniti za Balkan.

"Prvu šansu za približavanje dva najponosnija i najsvađalačkija petla Balkana su propustila prilikom susreta koji je za tri nedelje bio pomeren zbog incidenta na fudbalskoj utakmici reprezentacija dve zemlje. Nediplomatska razmena neprijatnosti je Raminu posetu u novembru skoro okončala skandalom", konstatuje dnevnik.

Vučić na svim naslovnim stranama štampe u Tirani

Premijer Vučić danas je na naslovnim stranama svih dnevnih listova u Tirani, a albanski Obzerver ističe da su organizacija njegove posete i program sačinjeni po ugledu na nedavnu posetu pape Franje, prenosi Tanjug.

List Shqip piše da je reč o "uzvratnoj utakmici", a Legalizmet pita "šta se krije iza današnjeg sastanka Vučića i Rame".

Mnogi listovi u prvi plan ističu mere obezbeđenja, a list Tema precizira da će Vučićevu posetu obezbeđivati 1.500 policajaca, kao i da će na raspolaganju službama bezbednosti biti vojni helikopteri.

Albanski list Dita se na naslovnoj strani, pored karikature Aleksandra Vučića i Edija Rame sa dronom, pita i zašto je Vučić odustao od nacionalističke retorike pred posetu Albaniji.

Dnevni list Mapo prenosi da je cela Tirana blokirana zbog posete srpskog premijera.

Portali Balkan veb i Top čenel objavljuju da je policija zatvorila sva mala preduzeća na putu od aerodroma do Tirane. Albanska Gazeta 55 najavljuje posetu srpskog predsednika vlade naslovom "Vučićeva poseta, titovska verzija potčinjavanja Albanije".

Vučić se danas sastao sa Ramom, a očekuju se sastanci i sa predsednikom Bujarom Nišanijem, predsednikom Parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Tokom drugog dana posete predviđeno je učešće Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво