Vučić u Tirani: Uvažimo razlike, pronađimo zajednički jezik

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Tirani sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju, kaže Vučić, ali i napominje da Beograd i Tirana nisu saglasni po pitanju Kosova i Metohije. To što imamo različite stavove o nekim stvarima ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanju mira, poručio je Rama.

Poseta Aleksandra Vučića Tirani prva je poseta jednog srpskog predsednika Vlade albanskoj prestonici. Nakon sastanka, predsednici vlada dveju država Aleksandar Vučić i Edi Rama održali su zajedničku konferenciju za medije.

Premijer Vučić je rekao da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani, da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova i Metohije.

"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju KiM", rekao je Vučić, ističući da je došao u ime građana Srbije.

Premijer je ocenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiju i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dve zemlje rade na tom polju zajedno.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ramom istakao da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na infrastrukturnim projektima koje bi trebalo da spoje dva naroda i dve zemlje.

"Pred nama su desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo", rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje auto-puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

Rekao je da će takvi projekti biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane. "Srbija je spremna za takvu saradnju", rekao je Vučić.

Rama: Ublažavanje razlika kroz dijalog

Albanski premijer Edi Rama rekao je da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemci uradili za sebe posle Drugog svetskog rata, prenosi Tanjug.

"Hrabrost koju su Nemačka i Francuska pokazale posle Drugog svetskog rata, bez obzira na krv koja je prolivena, može da nas ohrabri da i mi krenemo dalje u izgradnju suživota u miru bez obzira na verske i ostale razlike", rekao je Rama.

Ukazao je da, bez obzira na to što, kako je rekao, između Srbije i Albanije postoji "brdo problema", to ne znači da se "nećemo potruditi da kroz dijalog sa Srbijom te razlike ublažimo".

Od današnjeg sastanka, rekao je, očekuje više nego od onog u Beogradu pre šest meseci kada je postignuto dosta sporazuma, među kojima i onaj o priznavanju diploma.

Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak dijaloga od životne važnosti za čitav region.

Rama je srpskom premijeru poželeo dobrodošlicu, istakavši da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će posle toga Vučić svojim sunarodnicima moći da kaže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, naročito u vreme leta.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanju mira", rekao je Rama.

Veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

Albanski premijer se nada da će dve države i da unaprede zajedničke projekte u oblasti infrastrukture. "Želimo da odmrznemo odnose naše dve zemlje", rekao je albanski premijer.

"Želimo region bez granica. Između Srba i Albanaca ne želimo barijere", istakao je Rama.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU", rekao je Rama i dodao da Srbija i Albanija imaju mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku dveju država.

Rama je zaključio da Albanija želi intenziviranje odnosa sa Srbijom kao "znak novog vremena koje dolazi".

Vučić: Kosovo smatramo svojom teritorijom

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo. Srpski premijer je istakao da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne treba da zaoštravaju međusobne odnose, već treba te razlike da uvaže i pronađu zajednički jezik.

Vučić je rekao su dva naroda susedi i da će to tako ostati zauvek, te da stoga sve probleme treba rešavati dijalogom. "Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.

Ipak, smatra da to nepodudaranje ne znači da razlike ne mogu da ublaže dijalogom i na miran način.

"Ovi problemi se ne rešavaju ratom već dijalogom", rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona Zapadnog Balkana u svoje ruke.

"Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Albanski premijer je takođe istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine.

Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi. Zato je, kaže, nastavak dijaloga od životne važnosti za čitav region.

Vučić je, međutim, dodao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa. "Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova", rekao je Rama.

O dronu: Šala s kojom se nije šaliti

Premijeri Srbije i Albanije osvrnuli su se i na incident sa dronom na fudbalskoj utakmici. Premijer Vučić je rekao da je incident sa dronom u Beogradu pre šest meseci bio politički organizovan, a da zastava "velike Albanije" za Srbiju predstavlja politički incident. Vučić je rekao da se taj incident, bez svake sumnje, "vrlo loše odrazio" na odnose dveju država.

"Znam ime. Gospodin se zove Ismail, ne znam mu prezime. Reč je o osobi koja je došla iz Italije tri-četiri dana pre utakmice", rekao je Vučić.

Odgovarajući na komentar srpskog premijera o dronu i zastavi "velike Albanije", Rama je rekao da "velika Albanija" za Albance nije ni vizija, ni projekat, niti program. Ne ostavlja, kaže, utisak na Albance kada se pojavi u bilo kom obliku i mestu, kao što je to bio slučaj u Beogradu.

"Da smo videli zastavu 'velike Srbije' smejali bismo se kao i čitav narod i ne bismo je ozbiljno shvatili", rekao je Rama istakavši da veruje da su obe strane izvukle pouku iz tog događaja.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da ne shvata zbog čega se Srbi ljute toliko u vezi sa tim. "'Velika Albanija' nije ni našša vizija ni našš program. Ne razumem zbog čega se Srbija toliko ljuti u vezi te zastave na meču. Mi se ne bismo ljutili", rekao je Rama.

"To je bila politička poruka. Ne možžete doneti zastavu 'velike Albanije' čisto radi šale", rekao je Vučić.

Rama je zaključio da je taj incident prevaziđen ovom uzvratnom posetom premijera Srbije, koja, rekao je, predstavlja znak zajedničke dobre volje da se ide napred i uverenja da, bez obzira na nesaglasja i nepodudaranja, imamo neograničenu mogućnost za uzajamno prijateljstvo.

Premijer Vučić razgovarao je i sa predsednikom Albanije Bujarijem Nišanijem i tom prilikom istakao da dve zemlje treba da budu stub stabilnosti kako bi obezbedile trajni mir i ekonomski prosperitet regionu.

Vučić i Nišani razgovarali su o odnosima dveju zemalja, saradnji u oblasti infrastrukture, ekonomije i bezbednosti. Nišani je poželeo dobrodošlicu srpskom premijeru i pozdravio napore da se uspostave prijateljski odnosi dveju zemalja.

"Ova poseta je važna za prijateljstvo i razumevanje između naših naroda", istakao je Nišani, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. Albanski predsednik je dodao da Srbija i Albanija imaju tešku prošlost, ali da nisu jedine dve zemlje u Evropi sa teretom prošlosti.

"U Evropi ima još takvih primera i zato je važno raditi na razvoju regionalnih odnosa i podržavati projekte regionalne saradnje", izjavio je predsednik Nišani.

Vučić se sastao i sa predsednikom albanskog parlamenta Iljirom Metom, sa kim je razgovarao o odnosima dveju zemalja i boljoj ekonomskoj saradnji u budućnosti, uključujući potrebu uspostavljanja direktne avio linije Beograd - Tirana.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o saradnji parlamenata dveju zemalja. "Mi smo dva najveća naroda na Balkanu i moramo da unapređujemo naše odnose", istakao je premijer Vučić.

Jedna od tema razgovora bila je i saradnja u oblasti turizma, kao i investicije u i iz obe zemlje. Naglašena je važnost uspostavljanja direktne linije Avio kompanije "Er Srbija" na relaciji Beograd-Tirana, koja umnogome pomaže jačanju ekonomskih veza, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić se sastao i sa gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom koji mu je poželeo posebnu dobrodošlicu u albanskoj prestonici. Tokom susreta istaknute su razlike u stavovima oko statusa južne srpske pokrajine, ali i želja da se razgovara o drugim temama korisnim za obe zemlje.

Prvi dan posete premijer Vučić završio je susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji sa kojima je razgovarao o potrebi očuvanja identiteta, kao i podršci projektima za razvoj verskog i kulturnog identiteta srpskog naroda.

Premijer Vučić je istakao neophodnost boljeg povezivanja predstavnika srpske zajednice sa maticom, kao i olakšanje procedure za dobijanje srpskog državljanstva.

Vučić je pre podne stigao u Tiranu, a na Aerodromu "Majka Tereza" dočekao ga je zamenik premijera Niko Peljesi.

"Stigli u Tiranu, gde nas u naredna dva dana očekuje mnogo važnih i, nadam se, produktivnih sastanaka", naveo je Vučić ranije na svom Tviter nalogu.

Srpskom premijeru je ispred te palate priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.

Tokom drugog dana posete predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво