Drecun: Poseta Vučića Tirani nije samo simbolična

Poseta premijera Aleksandra Vučića Tirani ima i politički i ekonomski značaj, ukazuje za RTS predsednik skupštinkog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Imajući u vidu prepreke u odnosima dve zemlje ne može se reći da je ta poseta simbolična, ističe Drecun.

Milovan Drecun kaže da poseta premijera Aleksandra Vučića Tirani ne može biti simbolična jer su srpsko-albanski odnosi suštinski za napredak regiona.

Ukazuje na prepreke u odnosima koje stvaraju, kako kaže, velikoalbanske pretenzije, priznanje secesije KiM od strane Albanije i nepoštovanje srpske manjine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a rekao je da je u Albaniji izbrisano 100.000 Srba u matičnim knjigama. "Sve to pokazuje da poseta nije simbolična", ističe Drecun.

Kada su u pitanju politički dometi Vučićeve posete Tirani, Drecun je rekao da ona predstavlja zaokruživanje procesa normalizacije odnosa Srbije i njenih suseda, ali je i značajna kada je u pitanju evropska perspektiva zemalja.

Poseta Albaniji značajna je, naglašava, i sa ekonomskog stanovišta. Podsetio je da Srbija ima međusobnu razmenu sa Albanijom vrednu oko 140 miliona dolara pri čemu je 90 odsto toga izvoz iz Srbije. Takođe je rekao da su važni i razgovori u vezi sa koridorem koji spaja Drač i Crno more.

Komentarišući to što je jedan ruski portal naveo da će pritisak na Vučića dovesti do toga da srpski premijer okrene leđa Rusiji i usmeri se ka članstvu u NATO, Drecun je rekao da bi neki ruski portali hteli da Srbija umesto putem stabilnosti ide drugim putem. "Rama nema kapacitet da vrši pritisak na Vučića", kaže Drecun.

"Mi smo se bez ičijih pritisaka opredelili da postanemo članica EU, i borimo se za zaštitu teritorijalnog integriteta, kao i da uspostavimo dobrosusedske odnose sa svima", objasnio je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Članovi prištinskog tima nisu se pojavili na razgovorima o Zajednici srpskih opština (ZSO) u Briselu, opravdavajući to formiranjem Specijalnog suda. Drecun napominje da to ne može izgovor, jer se formiranje ZSO i Specijalnog suda za zločine OVK moraju odvojati uporedo. "To što pokušavaju da povežu OVK i ZSO ne može da prođe", poručuje Drecun.

Ukazuje da, kada je u pitanju formiranje tog suda, nisu ni opredeljena sredstva, niti se zna ko je sudija, a nije formiran ni tužilački tim.

Drecun smatra da su izjave Hašima Tačija koji najavljuje tužbu protiv Srbije za genocid "izvan političke realnosti" i predstavljaju pokušaj njegove odbrane od onoga što sledi sledi u specijalnom sudu. "To je pokušaj da se Srbiji nametne nešto za šta nije odgovorna", rekao je Drecun. 

Smatra da i Tačijevu izjavu o zapošljavanju 2.000 ljudi u Brezovici treba uzeti sa rezervom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи