Uniforme OVK ponovo na ulicama Prištine

U Prištini je, u prisustvu velikog broja građana, rodbine i poslanika kosovske skupštine, održana komemoracija kosovskim Albancima ubijenim u policijskoj akciji u Kumanovu. Oslobodilačka nacionalna armija najavila "osvetu".

Komemoraciju u Hali sportova "1. oktobar" organizovalo je Udruženje OVK, a prisustvovali su poslanici Demokratskog saveza Kosova premijera Ise Mustafe, kao i pojedini gradonačelnici iz te partije, poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova. 

Uz najviše počasti na Groblju heroja sahranjeni su Džafer Zimeraj, Mirsad Ndrecaj, Turgaj Gaši, Samid Kastrioti, Hisen Rušiti, Fatlum Višesel, Arben Redžaj i Valon Kabaši. Beg Rozaj je sahranjen u nedelju u Glođanima

Počast ubijenim Albancima sa Kosova odao je i imam džamije u Prištini Šefćet Krasnići, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je podstrekavao ekstremni radikalizam na Kosovu.

Ispred osam kovčega Albanaca sa Kosova ubijenih u sukobu u Kumanovu stajale su uniformisane osobe sa oznakama tzv. OVK koje su u rukama držale i zastave Albanije.

Nešto pre sahrane oglasila se i Oslobodilačka nacionalna armija, čiji su pripadnici ubijeni u Kumanovu, navodeći da se "borba neće zaustaviti dok se u svim albanskim teritorijama ne bude vijorila nacionalna zastava".

ONA je, takođe, navela da su pripadnici "kumanovske grupe" ubijeni u okršaju sa "neprijateljskim Slavo-Makedoncima", upozoravajući da će odgovorni za taj incident, poput makedonskog premijera Nikole Gruevskog, lidera DUI Alija Ahmetija i nekih kosovskih političara, biti "oštro kažnjeni".

Jedan od ubijenih u oružanom sukobu sa policijom, bivši pripadnik OVK Beg Rizaj, sahranjen je u nedelju u memorijalnom kompleksu u Glođanu, u opštini Dečani.

U Kumanovu je 9. i 10. maja, posle napada grupe terorista na policiju došlo do žestokih oružanih sukoba u kojima je poginulo devet Albanaca sa Kosova.

Uniforme OVK zabranjene su od juna 1999. godine, kada je OVK "demilitarizovana" složenim sporazumom koji je potpisan sa tadašnjim komandantom Kfora, britanskim generalnom Majkom Džeksonom.

 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво