Читај ми!

Albanci nisu došli na sastanak, Beograd i EU napreduju oko ZSO

Tim Beograda i predstavnici EU u Briselu ostvarili su prvi napredak u cilju formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, iako predstavnici prištinskih vlasti nisu došli, izjavio je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Iz EU najavljeno da će narednih dana biti održan i sastanak sa delegacijom Prištine.

Đurić je novinarima rekao da je zahvalan Evropskoj uniji što je organizovala ovaj sastanak i dodao da je nedolazak kosovskih Albanaca "uvreda i omalovažavanje domaćina – EU", prenosi Beta.

"Vrlo sam zadovoljan jer razgovori o ZSO dobro napreduju i prvi put posle godinu i po dana stvari su krenule napred kad je reč o formiranju ZSO", rekao je Đurić.

Novinarima je takođe rečeno da su razgovori beogradskog tima i predstavnika EU već došli do pitanja ovlašćenja i elemenata funkcionisanja ZSO.

Đurić je istakao da su u današnjim razgovorima učestvovali i predstavnici kosovske vlade iz redova srpskog naroda na Kosovu, kao i predstavnici lokalne samouprave srpskih opština na Kosovu.

Prema diplomatskim izvorima, predstavnici kosovskih Albanaca su nedolazak u Brisel, uprkos pozivu EU, obrazložili time da se u Prištini raspravlja o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, a da je teško raditi te dve stvari uporedo.

Đurić je rekao da je rasprava s predstavnicima EU bila kvalitetna i dobra i da će biti nastavljena sutra.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je da je sa delegacijom Beograda održan prvi sastanak o Zajednici srpskih opština i da će u narednim danima biti održan i sastanak sa delegacijom Prištine.

Kocijančić u izjavi za agenciju Beta nije direktno odgovorila na pitanje da li će Priština biti u obavezi da sprovede ono što je danas dogovoreno na sastanku sa delegacijom Beograda, već je navela da je važno da se radi na sprovođenju svega što jer dogovoreno.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво