Bramerc u Beogradu, nema otvorenih pitanja

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, na početku posete Beogradu, sastao se sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Premijer poručio da će se u slučaju Vojislava Šešelja postupati u skladu sa zakonom Srbije i međunarodnim javnim pravom. Bramerc je razgovarao i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Aleksandar Vučić je rekao da Vlada Srbije još nije dobila zvanični zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za povratak Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu, prenosi Tanjug.

"Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Srbije i u skladu sa međunarodnim javnim pravom", rekao je premijer posle sastanka sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

U razgovoru je zaključeno da nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji Vlade Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Bramerc je u poseti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj koji Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da podnese u prvoj nedelji juna.

U Beogradu se sastao i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, u sedištu tužilaštva u Ustaničkoj ulici.

Vukčević i Bramerc su razgovarali o unapređenju saradnje u regionu sa Haškim tribunalom i zaključili da je unapređena saradnja u regionu u predmetima ratnih zločina postala snažna prepreka nekažnjivosti, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine.

Dva tužioca su se saglasila da je potrebno osnažiti mahanizme regionalne saradnje kroz realizaciju projekta oficiri za vezu i unaprediti rad na predmetima formiranjem zajedničkih istražnih timova.

Tužilac Haškog tribunala sastao se i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i tom prilikom pohvalio rad Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a.

Stefanović i Bramerc su ocenili da je saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izuzetno dobra.

Ministar Stefanović upoznao je Bramerca sa aktivnostima koje Ministarstvo preduzima na ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 24 i dodao da će MUP nastaviti rad sa rezidualnim mehanizmom, koji je pravni naslednik Haškog tribunala.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pružio je podršku Srbiji na putu evropskih integracija. 

Kako je najavljeno iz Haškog tribunala, Bramerc će razgovarati i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Bramercova poseta dolazi u trenutku kada Žalbeno veće Tribunala očekuje da lider SRS-a Vojislav Šešelj 26. maja bude vraćen u Haški sud.

S tim u vezi, premijer Srbije je juče rekao da Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal a da prethodno ne budu poštovane sve procedure.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво