Skupština o izmenama Zakona o privatizaciji

Poslanici razmatraju izmene Zakona o privatizaciji, kojima je predloženo produženje roka za privatizaciju preduzeća od strateškog značaja i preduzeća na Kosovu, kao i da se omogući zaštita nekolko preduzeća u restrukturiranju od prinudne naplate. Nejasni kriterijumi za izuzeće 17 preduzeća od prinudne naplate, smatra opozicija.

19.30 - Poslanici završili su načelni pretres o izmenama Zakona o privatizaciji. Rad nastavljaju sutra debatom o predlogu da za novu poverenicu za zaštitu ravnopravnosti bude izabrana Brankica Janković.

16.10Italija je uz Srbiju, kao veliki i iskren pijatelj, poručio je poslanicima predsednik Italije Serđo Matarela, na posebnoj sednici parlamenta. 

12.10 - Zamenik šefa poslanika SDS Janko Veselinović saopštio je da je podneo ostavku na mesto zamenika predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.  

11.00 - Ministar privrede Željko Sertić od poslanika je zatražio saglasnost da se mali broj preduzeća, njih 17, u roku do godinu dana zašite od prinudne naplate.

10.45 - Rasprava između poslanika SNS i SDS-a o odgovornosti za proces privatizacije u Srbiji. 

10.10 - Počela sednica parlamenta na kojoj se radpravlja o izmenama Zakona o privatizaciji. 

Ministar privrede Željko Sertić zatražio je od poslanika u Skupštini Srbije da podrže izmene Zakona o privatizaciji koje, između ostalog, predviđaju da se za 40 preduzeća odloži rok privatizacije do 31. oktobra.

"Treba nam još neko vreme da se za sva ta preduzeća spremi sve što je potrebno zakonski, ali ne tražimo neogranično, tražimo do 31. oktobra zaštitu 40 preduzeća koja će nakon tog roka biti ili prodata, naći će se strateški partner ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju", rekao je Sertić obrazlažući pred poslanicima izmene Zakona o privatizaciji, prenosi Tanjug.

Ministar privrede je od poslanika zatražio saglasnost da se mali broj preduzeća, njih 17, u roku do godinu dana zašite od prinudne naplate.

"Govorimo o malom broju preduzeća koji je usaglašen i sa MMF i sa Svetskom bankom i zbog kojih neće pasti aranžman jer smo njima objansnili šta smo zatekli, šta je urađeno i šta nam treba da uradimo da bismo proces doveli do kraja", rekao je Sertić.

Ministar je kazao da od 2009. godine u našoj zemlji nije obavljena nijedna privatizacija, a politika koja je vođena zasnivala sa na plaćaju iz budžeta svakoga ko najavi štrajk.

Sertić je istakao da je ova vlada dobila vrcuh krompir da ovaj problem reši, prestalo se sa finansiranjem preduzeća koja nemaju održiv rast, za 338 preduzeća proces i plan rada je do 1. jula završena priča, a ostaje da se reši još 188 preduzeća, od kojih je jedan broj u restrukturiranju.

Istakao je da je država obezbedila 16 milijardi dinara, kako bi svi koji budu ostali bez posla u ovom procesu, mogli da podmire neke svoje obaveze.

"Da, biće i otpuštanja, biće i onih koji će ostati bez posla, biće i stečaja, ali stečaj nije baku već način da preduzeće pokuša da preživi", naglasio je Sertić.

Ministar je najavio da će do kraja ove nedelje biti objavljene privatizacije još 25 ili 26 preduzeća sa ove liste i istakao da je do sada objavljeno 12 poziva za privatizaciju.

Sertić je istakao da će se potruditi da svaka privatizacija bude obavljena na valjan način i da neće dozvoliti da neko kupi firmu samo da bi za dve ili tri godine sve raspračo i sagradio zgrade.

Za neke firme postoje izgledi da se oporave, ali ništa ne može preko noći i za sve je potrebno vreme, rekao je ministar navodeći kao primer kompaniju "Jumko"  koja danas upošljava 1.700 radnika i ima ugovorenih poslova u vrednosti od 12 miliona evra.

Obrazlažući izmene Zakona o standardizaciji, Sertić je ukazao da u EU postoji 22.000 standarda, a da je naša zemlja uspela da implementira oko 95 procenata.  

Polemika SNS-a i SDS-a 

Početak skupštinske rasprave o izmenama Zakona o privatizaciji obeležila je rasprava između poslanika vladajuće SNS i Socijaldemokratske stranke, o odgovornosti za proces privatizacije u Srbiji.

Zoran Babić iz SNS je podsetio predstavnike SDS, da su upravo lider te partije Boris Tadić i ljudi koji danas čine tu stranku, jedni od najodgovornijih što se u ranijem periodu radilo na populistički način i što je "pevana uspavanka" za preduzeća koja su trebalo da budu privatizovana.

"Pevali ste uspavanku, a sada je neko drugi odgovoran za 17 kompanija koje i dan danas plaćaju dugove koje ste vi napravili", rekao je Babić zapitavši se da li predstavnici SDS možda umesto privatizacije predlažu podržavljenje.

Janko Veselinović iz SDS je istakao da se ni u ovom slučaju, kao ni u mnogim ranije, ne pita struka, već se pita partija.

On je ukazao da su sadašnje vlasti svojim delovanjem oterale investitore i pozvao na odgovornost predstavnike vlade za ekonomsko stanje u zemlji.

Opozicione DS i SDS smatraju da predložene izmene Zakona o privatizaciji govore o nekompetentnosti Vlade Srbije i o njenoj nebrizi za radnike.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović rekao je novinarima da je prva zamerka te stranke što se ne znaju kriterijumi na osnovu kojih će 17 preduzeća biti izuzeto iz naplate potraživanja, a da je druga zamerka što se opstanak radnih mesta za skoro 100.000 radnika stavlja u drugi plan.

"Zašto baš tih 17 preduzeća, to je nejasno. Druga zamerka je što se proces privatizacije i proces opstanka radnih mesta za skoro 100.000 radnih mesta stavlja u drugi plan, kroz minimalne otpremnine", rekao je Stefanović.

Dodao je da je država još jednom pokazala da je suštinski nije briga za radnike i da su oni za nju samo brojevi.

Socijaldemokrata Janko Veselinović kaže da se predloženim izmenama interveniše na način da se vladi, odnosno ministrima daje diskreciono pravo da upravljaju privatizacijama shodno stranačkim interesima.

"Ovo je nula za sektor privrede. Ovim je potvrđeno da su vlada i ministri nekompetentni i to u oblasti koja je najvažnija", rekao je Veselinović.

Sa druge strane, socijalista Dejan Radenković poručuje da oni koji imaju primedbe na način privatizacije imaju najmanje prava da komentarišu, s obzirom na ranije pljačke u toj oblasti.
Objašnjava da je u pitanju izuzeće, ali ne i beg od realnosti.

Aleksandra Tomić iz SNS je odgovorila demokratama da je Ministarstvo privrede zajedno sa Agencijom za privatizaciju uradilo analizu svih subjekata i utvrdilo da njih 17, prema ekonomskim parametrima, mogu da opstanu na tržištu kapitala.

Na dnevnom redu sednice su i izmene i dopune Zakona o standardizaciji, koje je podnela Vlada, i predlog odluke da Brankica Janković bude izabrana za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, umesto Nevene Petrušić kojoj je mandat istekao 5. maja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво