Linta: Hrvatska da ispuni obaveze prema Srbima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je spremnost premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za punu saradnju sa Vladom Hrvatske, kao jedan od ključnih preduslova za rešavanje svih otvorenih pitanja imeđu dve zemlje, među kojima su i ona koja se tiču preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba iz Hrvatske.

Miodrag Linta je u saopštenju izrazio očekivanje da će predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac zahtevati od Vlade Hrvatske da počne da ispunjava obaveze koje je preuzela zatvaranjem pregovora o poglavlju 23 o pravosuđu i ljudskim pravima u junu 2011. godine, kao i iz Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom u novembru 2011. godine, prenosi Tanjug.

Preuzete obaveze se odnose na poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, procesuiranja ratnih zločina protiv srpskih civila i zarobljenika i sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji garantuje zapošljavanje Srba u javnim i državnim službama i upotrebu ćirilice u opštinama i gradovima gđe je učeće Srba preko jedne trećine u ukupnom stanovništvu, naveo je Linta.

Istakao je da Pupovac ima obavezu da zahteva od Hrvatske da ispuni navedene obaveze, "jer je u prvoj polovini 2011. godine aktivno lobirao u Berlinu i drugim evropskim centrima za što brži završetak pregovora zvaničnog Zagreba sa EU o Poglavlju 23".

Brojne činjenice pokazivale su i tada da Hrvatska apsolutno nije ispunila ni minimun standarda da zatvori pregovore o Poglavlju 23 jer nije rešila brojne probleme proteranih Srba i srpskih povratnika, naglasio je Linta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара