Senić: Za otvaranje poglavlja neophodni akcioni planovi

Poslanik SDS i predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije Aleksandar Senić izjavio je da će Srbija tek po završetku adekvatnih akcionih planova i njihovih odobrenja u Briselu biti spremna za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Aleksandar Senić je dodao da će vreme pokazati da li su za otvaranje poglavlja bili neophodni akcioni planovi ili dogovor o akumulaciji Gazivode, prenosi Tanjug.

Reagujući na izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU ne zavisi od akcionih planova, već od dijaloga Beograda i Prištine, Senić je rekao "da će realnost pokazati ko ima ili nema pojma o čemu govori, a ko obmanjuje građane Srbije pokušavajući da prikrije nesposobnost vlade".

Vučić je juče rekao da smatra da je Srbija najveći deo posla obavila, ali i ukazao da otvaranje poglavlja zavisi isključivo od dijaloga Beograda i Prištine.

"Slušao sam neke političare koji su govorili da otvaranje poglavlja zavisi od akcionog plana za poglavlja 23 i 24. Moram da kažem da ti ljudi pojma nemaju šta pričaju. Tu se radi o Zajednici srpskih opština, energetici i telekomunikacijama, dakle, dijalogu Beograda i Prištine. Ne postoji nijedna druga tema i nijedan drugi uslov", rekao je Vučić.

Senić ocenjuje da izjava da neko nema pojma šta priča govori o nivou političke kulture i o načinu odnosa prema neistomišljenicima.

"Premijer je, dakle, ili neupućen u proceduru pregovora ili očajnički pokušava da zaštiti svoja dva ministra, čija ministarstva već duže od godinu dana nisu sposobna da izrade adekvatne akcione planove", navodi Senić.

On tvrdi da su osnovni preduslov za otvaranje poglavlja 23 i 24 odobreni i usvojeni akcioni planovi i da nikakav dijalog Beograda i Prištine ne može da zameni taj preduslov, a da tih planova još uvek nema.

"Skrininzi za navedena poglavlja su završeni još 2013. godine, a izveštaji sa skrininga su dostavljeni vladi od strane EK pre više od godinu dana. Od tada imamo po tri verzije Nacrta akcionih planova, ali ne i konačnu verziju, koju bi EK prihvatila", rekao je Senić.

Dodaje da je premijer 7. maja predao Johanesu Hanu treće verzije Nacrta akcionih planova, ali da su one već sutradan menjane i popravljane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво