Kancelarija za KiM: Prelazi ostaju statusno neutralni

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije negira informacije kosovskih vlasti da je na sastanku u Briselu dogovorena izgradnja "šest trajnih graničnih prelaza" i "otvaranje dva nova granična prelaza".

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je nepobitna istina da svi administrativni prelazi ostaju potpuno isti kao do sada - statusno neutralni, bez ikakvih obeležja, zastava ili rampi, prenosi Tanjug.

"Nije dogovorena nikakva izgradnja šest trajnih graničnih prelaza, niti otvaranje dva nova granična prelaza, kako u svom današnjem saopštenju naglašava prištinska strana", tvrde u saopštenju.

Naglašavaju da se termin "granični prelaz" nikada nije pominjao tokom pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu.

Beogradska i prištinska delegacija usaglasile su, na zahtev Beograda, i uspostavljanje carinskih punktova na prelazu "Mutivode", zbog dosadašnjeg nepostojanja carinskih službenika ni na jednom prelazu od "Merdara" do "Končulja", što je, kako se precizira, u mnogome usporavalo i poskupljivalo promet robe. 

"Istina je da je potvrđeno da sa našim partnerima iz EU nastavljamo sa radom na ranije dogovorenom projektu proširenja postojećih administrativnih prelaza, u smislu izgradnje dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja, što će omogućiti brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su precizirani detalji za otvaranje dva nova administrativna prelaza, čije su otvaranje već dogovorili premijeri na aprilskom sastanku u Briselu.

"Otvaranje prelaza 'Rajetići/Izvor' zahtev je beogradske strane, a prelaza 'Svirce' prištinske, u cilju povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja", objašnjeno je u saopštenju.

Naglašavaju značaj odgovornog informisanja javnosti o dijalogu Beograda i Prištine i podsećaju da poruke koje upućuju učesnici dijaloga mogu doprineti normalizaciji ili je otežati.

"Pozivamo i posrednike u razgovorima, da obezbede punu transparetnost procesa i odgovornost svih strana za interpretaciju i implementaciju dogovorenog", piše u saopštenju.

U beogradskoj delegaciji na sastanku u Briselu, koju je predvodio oficir za vezu pri Misiji EU u Prištini i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević, pored predstavnika Kancelarije za KiM, učestvovali su i predstavnici Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa PIS u Prištini, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Uprave carina i Republičkog geodetskog zavoda.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи