Joksimović i Smerkolj o fondovima EU

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Ljubljani sa slovenačkom ministrkom za razvoj i evropsku koehezionu politiku Alenkom Smerkolj o unapređenju saradnje dve države u oblasti korišćenja fondova EU.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za tehničku podršku i prenošenje iskustava Slovenije u blagovremenoj pripremi Srbije kao zemlje kandidata za korišćenje sredstava iz evropskih kohezionih i strukturnih fondova koji postaju dostupni članstvom u EU, prenosi Tanjug.

Smerkolj je ukazala na značaj pravovremene institucionalne pripreme za korišćenje ovih fondova, s obzirom da se radi o višestruko većem novcu u odnosu na iznose predpristupnih IPA fondova koje koriste zemlje koje su kandidati za članstvo, kao što je sada slučaj Srbije.

Joksimovićeva, koja je i nacionalni IPA koordinator istakla je važnost tih fondova za Srbiju, posebno u smislu institucionalnog jačanja kapaciteta za efikasnoo programiranje i korišćenje sredstava.

Ministarke su se složile da je osposobljenost administracije i jačanje kapaciteta za upravljanje IPA sredstvima najbolja priprema države za efikasno korišćenje mnogo većih kohezionih fondova nakon stupanja u članstvo.

Joksimovićeva boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji. Ona je juče razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova zaduženom za bilateralnu saradnju i evropske poslove Dragoljubom Benčinom, kao i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Joksimovićeva je, zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, juče učestvovala i na panelu "Srbija na putu ka EU".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво