Makalister: Došlo vreme za otvaranje poglavlja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister rekao je u Ljubljani da je došlo vreme da u pregovorima Srbije i EU budu otvorena prva poglavlja. Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ne traži nagradu već vrednovanje rezultata u procesu evropskih integracija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister ističe da je došao u Ljubljanu da još jednom naglasi da je Srbija na putu ka EU i da je vlada jasno opredeljena da uvede zemlju u Uniju.

U izjavi za Tanjug kaže da je Brisel spreman da pomogne, ali da to kada će Srbija postati član Evropske unije umnogome zavisi od toga kako će napredovati u narednim godinama.

"Verujem da posle skoro dve godine pregovaranja treba da budemo spremni da otvorimo prvo ili nekoliko prvih poglavlja tokom 2015. godine", rekao je izvestilac EP.

Napominjući da odluku o tome ne donosi Evropski parlament, već Evropski savet, Makalister je rekao da odluka zavisi od napretka Srbije po određenim pitanjima.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je posle panela "Srbija na putu ka EU" da se zajednički došlo do toga da je Srbija ozbiljan kandidat i da je na ozbiljan način pristupila svemu onome što evropske integracije nose sa sobom kao obavezu.

"Za mene je to najvažnija poruka, važnija čak i od toga kada će prva poglavlja biti otvorena", rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je podsetila da građani Srbije evropske integracije vide kao glavni strateški cilj Srbije i ukazala na podatak da 59 odsto građana u ovom trenutku podržava taj proces.

Joksimovićeva je rekla da Srbija želi da bude vrednovana prema onome što je uradila.

"Ne tražimo nikakvu nagradu već vrednovanje rezultata koje ostvarujemo i napora koje ulaže ne samo vlada nego pre svega građani Srbije u susret nekoj boljoj budućnosti u okviru Evropske unije", rekla je Joksimovićeva.

Kaže da na tom putu nije sve idealno ni lako i ukazala da su međunarodne okolnosti nekada takve da otežavaju a nekad olakšavaju put.

"Menjaće se u idućim godinama i podrška članstvu u EU, menjaće se i okolnosti.

Za nas je najvažnije da poručimo da smo ozbiljno i posvećeno na putu evropskih integracija, na putu reformi pre svega zbog našeg društva, a onda će članstvo doći kao prirodna i normalna posledica toga da postajemo moderna, uređena i funkcionalna država", zaključila je Jadranka Joksimović.

Makalister je večeras učestvovao na panelu "Srbija na putu ka EU" zajedno sa ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Organizator panela je slovenački poslanik u EP poslanik EPP/SLS Franc Bogovič. 

Joksimovićeva boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji, tokom koje sa slovenačkim domaćinima razgovara o evropskim integracijama Srbije i unapređenju saradnje dve države u toj oblasti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво