Doris Pak: Preambula o Kosovu u koliziji sa članstvom Srbije u EU

Preambula Ustava Srbije, u kojoj se precizira da je Kosovo deo njene teritorije, ne samo da je u neskladu sa razvojem dobrosusedskih odnosa u regionu, već i u koliziji sa tendencijom članstva Srbije u Evropskoj uniji, ocenila je Doris Pak, poslanica Evropskog parlamenta i članica CDU partije nemačke kancelarke Angele Merkel.

Doris Pak je rekla da je svima poznato da do trenutka kada Srbija uđe u EU, pitanje odnosa sa susedima mora biti rešeno, prenosi Beta.

"Ubeđena sam da će biti potrebna nova promena Ustava Srbije, ako se to ne bude učinilo sada. Istina, ovo je dobar trenutak za eliminisanje Preambule, ali imam utisak da bi došao preuranjeno jer političari za to nisu pripremili građane", rekla je Pak za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje da li bi, ukoliko do promene Ustava u tom smislu ne dođe, mogao da bude otežan ili zaustavljeni proces evrointegracija Srbije, Pak je odgovorila da još nije došao momenat ulaska Srbije u EU i da će to pitanje biti vrlo aktuelno na kraju procesa pregovora sa EU.

"U ovom trenutku niko neće institirati na izmenama Preambule ukoliko za to ne postoji spremnost. Nisam od onih koji sugerišu da to treba sada učiniti, ali je definitivno da se to jednom mora učiniti. Na njima je da pronađu pravi trenutak, jer je to neizbežno", istakla je Doris Pak.

Pak je rekla da je finalni momenat za prihvatanje neizbežnog ishoda "predvorje EU, a u toku su tek pregovori".

"U tom procesu proteći će vreme a na kraju doći ćemo do tačke kada će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova. EU ne može prihvatiti državu čije granice nisu precizno određene. To jednostavno nije moguće", naglasila je Doris Pak.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи