Usvojeni zaključci o Šabićevom izveštaju

Organi izvršne vlasti dužni su da sprovode zakonske odredbe u vezi sa obezbeđivanjem prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, jedan je od zaključaka skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koji je usvojen na predlog SNS. Olivera Zekić i Ervin Ćatović kandidati za člana Regulatornog tela za elektronske medije.

Zaključci povodom razmatranja izveštaja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2014. godinu, u delu koji se odnosi na sprovođenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, usvojeni su nakon kraće rasprave na sednici tog odbora, a protiv njih glasali su poslanici opozicionih SDS i DS, navodi Tanjug.

Članovi Odbora su se izjašnjavali i o zaključcima koje su predložili DS i SDS, a zbog kojih su članovi SNS napustili prošlu sednicu tog tela, nezadovoljni što nije bilo konsultacije predsednice Odbora Vesne Marjanović sa članovima tog tela.

Povodom zaljučaka koje su predložile SDS i DS, član Odbora iz SNS Vladimir Đukanović rekao je da se mora voditi računa o Ustavu i podeli vlasti, navodeći da Skupština Srbije ne može naložiti Vladi i obavezati je na nešto, već joj može samo preporučiti.

Pošto je predsednica Odbora Vesna Marjanović navela da EU od Srbije očekuje bolji odnos prema nezavisnim telima i redovne rasprave o njihovim izveštajima,

Đukanović je rekao da Srbija to itekako radi, navodeći da u vreme vlasti DS nijedan izveštaj nezavisnih tela nije stavljen na dnevni red parlamenta.

U usvojenim zaključcima na predlog SNS, parlament Vladi Srbije preporučuje da mu dostavlja podatke o broju preporuka koje je poverenik uputio organima državne uprave u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, broju izvršenih i neizvršenih preporuka, kao i razlozima za nepostupanje po njima.

Zekić i Ćatović kandidati za člana REM-a

Kandidati za novog člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM) su Olivera Zekić i Ervin Ćatović, odlučio je Odbor za kulturu i informisanje posle razgovora sa oba kandidata koje su predložile poslaničke grupe.

Jednog od njih parlament će izabrati za člana REM, umesto Živojina Rakočevića kome šestogodišnji mandat ističe 29. maja.

Na pitanje članova odbora kako će braniti integritet REM-a u slučaju da budu izabrani za člana tog tela, oba kandidata su navela da u svom radu neće podleći bilo kakvim pritiscima.

Zekić, diplomirani politikolog, rekla je da će u slučaju da je parlament izabare za člana REM-a u svom radu pokazati veliku posvećenost i striktno sprovođenje zakona.

Ona je navela da će nastojati da svom snagom utiče da se iz elektronskog prostora eliminiše rodna neravnopravnost i diskriminacija.

Navodeći da ima višedecenijsko iskustvo u medijima i nevladinim organizacijama, Zekić je rekla da je u poslednjih pet godina nezavisni medijski savetnik.

Magistar slikarstva Ervin Ćatović, koji je rođen na Kosovu i Metohiji i koji živi u Novom Pazaru, rekao je da će u svom radi, ako bude izabran za člana REM-a, insistirati na zaštiti maloletnika od neprimerenih sadržaja u elektronskim medijima.

Ćatović je rekao da dobro poznaje situaciju u međima na jugu Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво