Vučić: Platforma ozbiljan tekst, videćemo može li se sprovesti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji ozbiljan tekst o kojem će se razgovarati u državnom vrhu i da će u javnost izaći kad se bude sagledalo koliko je realistična.

Vučić je naveo da je reč o obimnom i ozbiljnom tekstu i da će, kada budu sagledali koliko je realističan i može li da se sprovede u delo, izaći u javnost, prenosi Tanjug.

"Razgovaraćemo o tome u državnom vrhu. Potrebno je da se svi upoznaju sa tekstom: istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici...", rekao je Vučić novinarima u Palati "Srbija".

Na pitanje novinara da li misli da će Srbija zbog platforme imati eventualnih problema sa zemljama Evropske unije, Vučić je rekao da razume predsednika Nikolića i da Nikolić odlično razume u kakvoj se situaciji, nimalo lakoj, nalazi Srbija.

"S jedne strane, suočava se sa tim da evropska i ekonomska budućnost zavise od toga što ćete da činite neke ustupke koje ne biste u određenim momentima činili, i onda uvek dođete u situaciju da to morate da vagate i odmeravate i u tome je suština ozbiljnog bavljenja politikom i zato sam uveren da ćemo naći najbolji način i odgovor", rekao je Vučić, istakavši da ništa nije sveto pismo osim boljeg života za građane Srbije.

"Mi smo o tome spremni da razgovaramo, kao i o svakom drugom aktu", rekao je Vučić.

On je dodao da zna da je predsednik spreman da čuje primedbe i da vidi šta je ono što bismo izmenili.

"Uveren sam da EU ne želi i da neće pristati na ukidanje dijaloga, iako to ne piše u tekstu, ili da svoju poziciju suzimo dotle da ne možemo na ozbiljan način da nastavimo razgovore sa kosovskim Albancima", rekao je Vučić.

Dodao je da, u skladu sa tim i svim globalnim kretanjima, moramo da sagledamo svoju poziciju.

"Reč je o ozbiljnoj stvari koju ćemo na taj način da posmatramo i da se tako obratimo našim građanima", rekao je Vučić.

Premijer Vučić kaže da se neće svađati s predsednikom Tomislavom Nikolićem zbog platforme o Kosovu i da nema snage za bilo kakve stranačke sukobe.

Odgovarajući na pitanje novinara da li platforma predsednika unosi razdor unutar SNS-a, premijer je rekao da, iako je na sebe preuzeo sve što u Srbiji niko nije hteo da uradi, "a svi su znali da je to moralo da se uradi", on neće da se "svađa i prepire s predsednikom Nikolićem".

Nabrajajući da je preuzeo odgovornost za ekonomske reforme i donošenje teških mera, da u Sarajevu napravi srpsko-bošnjački dijalog, da bude kriv malinarima, ali i za preduzeća, premijer je naveo da će, dok bude mogao, to raditi i da nema ništa protiv toga.

"Ali nemojte od mene da očekujete da vam pričam o velikim pričama. Nemam neku energiju za bilo kakve stranačke sukobe niti me to zanima, a ko god hoće, ja sam već rekao da ne mislim da dugo budem na čelu SNS-a. Evo, izvolite, preduzmite, uradite šta treba za Srbiju", poručio je Vučić, dodajući da je siguran da će buduće generacije, kad god da mu se završi mandat, sa velikim poštovanjem govoriti o sprovedenim reformama.

Takođe, napomenuo je da neće ići u kampanju za lokalne izbore kad je reč o Srpskoj naprednoj stranci, jer, kako kaže, "o partijama ne govorim".

"Neka narod glasa na lokalu za onoga ko je radio dobro i ko je radio loše. Lošim gradonačelnicima uopšte neću da pomažem. Toliko o tome koliko mene zanimaju partijski interesi", poručio je Vučić.

Vučić je uveren da, iako toga nema u tekstu platforme, EU ne želi i neće pristati na ukidanje dijaloga.

Važno da se ispitaju optužbe protiv Gašića

Govoreći o optužbama protiv ministra Bratislava Gašića, premijer Vučić je rekao da su optužbe zbog sukoba interesa veoma ozbiljne, da je važno da budu ispitane i da će, ako se utvrdi da su istinite, ministar snositi odgovornost.

"Kad je reč o optužbama, one su vrlo ozbiljne i to bi trebalo da se sagleda", rekao je Vučić novinarima na pitanje kako komentariše navode nedeljnika Vreme da je Gašić, kao gradonačelnik Kruševca, odobravao novac iz gradskog budžeta medijskim preduzećima u vlasništvu svoje porodice.

Vučić je, međutim, dodao da pred pokrajinske izbore u Vojvodini neki dele ogromne pare, 700 miliona dinara, pokrajinskim medijima da bi mogli da vode kampanju protiv vlade.

"To je za mene velika sramota i mi to kao Vlada Srbije nećemo nikad da radimo", rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da se svi slični navodi ispitaju i da bi bilo loše da se pokažu kao istiniti, ali da bi bilo veoma loše da se potvrde njegove reči da pokrajina u predizborno vreme daje 700 miliona dinara baš onima od kojih očekuje najveću podršku za očuvanje kriminalne i katastrofalne šesnaestogodišnje vlasti.

Upitan šta će se desiti ako se utvrdi da su navodi u vezi sa ministrom odbrane tačni, Vučić je rekao da će svako snositi odgovornost.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak utvrđivanja sukoba interesa u slučaju potpredsednika SNS-a i ministra odbrane Bratislava Gašića, rečeno je Tanjugu u toj agenciji.

Postupak se vodi zbog tvrdnji da je Gašić kao gradonačelnik Kruševca odobravao novac iz gradskog budžeta medijskim preduzećima u vlasništvu članova svoje porodice.

Najava prelevmana na mleko

Vučić je najavio da će vlada uvesti prelevmane na mleko i konstatovao da Vladu Srbije napadaju uvek oni od kojih je i nasledila "kriminalni dogovor" kojim su domaći poljoprivrednici, kako kaže, uništeni, jer su morali da ispoštuju SSP kojim je 2014. bio predviđen stopostotni uvoz mleka.

Vučić je rekao da je vlada uz podršku naroda pokrenula velike i važne reforme, ali i da na neke stvari mora da se reaguje, navodeći kao primer situaciju vezi s mlekom.

"Imate celo društvo koje se pravi da ne zna šta se dešava u vezi s mlekom, svakoga dana kritikuju Vladu Srbije, a pri tome niko neće da kaže da vlada ni luk jela ni luk mirisala - nizašta u tome nije kriva", rekao je premijer i dodao:

"Krivi smo jer smo nasledili jedan kriminalni dogovor koji su napravili Đelić i Pajtić, upropastli, uništili državu Srbiju. Ispregovarali su najgori mogući ugovor koji je jedna zemlja napravila, SSP gde su naši poljoprivrednici uništeni, gde je nama naređeno da 2014. godine moramo da dopustimo stoprocentni uvoz mleka".

Vlada, dodao je, poštuje to što su potpisali Đelić i Pajtić, ali nakon toga je izdvojila iz budžeta ono što je ušteđeno da se pomogne poljoprivrednicima, a to je do sada 500 miliona dinara.

"Onda čujete sa svih strana da nije to dovoljno, vi ste krivi što niste uveli prelevmane. Sada vas obaveštavam uvešćemo i prelevmane i sve ćemo da uradimo suprotno od onoga što su oni uradili", rekao je Vučić.

Ponovio je da vladu napadaju uvek isti, najpre "zašto nije poštovano ono što je rekao MMF", a zatim će kada se to poštuje napadati "zašto radnici štrajkuju"...

"Štrajkuju zato što 15 godina posluju sa gubicima. Ima li neka fabrika da je dobro radila... nema nijedna, sve su uništili i sve su razorili, a mi gledamo nešto da popravimo", rekao je Vučić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво