Formirana radna grupa za usklađivanje porodičnog i krivičnog zakona

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost formiralo je radnu grupu za usklađivanje porodičnog i krivičnog zakona, izjavila je predsednica tog tela Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je rekla da je to nešto što se traži godinama, a što nije urađeno i dodala da zakoni moraju da se poštuju i sprovode, ali da ponekad moraju da se usklade kako bi bili delotvorni.

Ona je najavila da će za nekoliko dana biti održan sastanak Koordinacionog tela sa ministrima pravde, policije, za socijalni rad kako bi se ubrzalo usklađivanje zakona.

Mihajlovićeva je novinarima u Železnicama Srbije rekla da Koordinacionio telo insistira na boljoj koordinaciji na terenu socijalnih službi, Tužilaštva i lokalnih samouprava.

Ona je dodala da postoje gradovi gde to funkcioniše, dok u drugima nije takva situacija.

Potpredsednica Vlade Srbije je zatražila pomoć svih, pa i medija kako ne bi imali tragična dešavanja poput onih u proteklih par dana.

''Nije dovoljno samo da na naslovne strane stavite da li je neko nekoga ubio ili napastvovao nego šta radimo iza toga, odnosno šta činimo da do toga ne dođe i ohrabrimo žene da prijave nasilje'', istakla je Mihajlović.

Podsetila je da je većina od 20 ubijenih žena u porodičnom nasilju za nekoliko meseci pre tragičnog događa prijavilo nasilje i nadležnim službama je bilo poznato da u tim porodicama postoje problemi.

Bez informacija da je platforma o Kosovu stigla 

Upitana o platformi za Kosovo, potpredsednica Vlade izjavila je nema informacije o tome da je platforma predsednika Srbije o Kosovu stigla u kabinet premijera, da ne zna šta je njen sadržaj, ali da će Vlada kao tim razgovarati o tom dokumentu. 

''Onog trenutka kad ta platforma dođe u kabinet premijera, mi ćemo svakako kao jedan tim sesti i o tome razgovarati'', rekla je Zorana Mihajlović. 

Upitana za navode pojedinih medija da je ta platforma već stigla u kabinet premijera (Aleksandra) Vučića, Mihajlović je rekla da ''mnogi mediji prenesu mnogo toga''.

''U nekim medijima kada pogledate svašta se dešava i u opoziciji i u vladi'', rekla je Mihajlović dodadajući da "nije informisana o tome".

Predsednik Pokrajinske vlade i lider DS Bojan Pajtić rekao je da je opozicija zabrinuta zbog toga što ni vlada nije videla dokument predsednika države o tako važnom, možda najvažnijem nacionalnom pitanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво