NVO mogu doprineti normalizaciji odnosa sa Prištinom

Potencijalno najveći prostor za doprinos nevladinog sektora procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine jeste u kreiranju šireg prostora za javnu debatu i snaženju administrativnih kapaciteta na KiM, ocenjeno je na sastanku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa predstavnicima petnaest nevladinih organizacija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je na početku sastanka konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje državnih institucija Srbije i civilnog društva na realizaciji ciljeva vezanih za Kosovo i Metohiju i evropske integracije Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, prenosi Tanjug.

Takođe je ocenjeno da NVO mogu biti dragocena analitička baza u procesu pregovora i neko ko će briselski dijalog i evrointegracije na jednostavniji i razumljiviji način približiti građanima Srbije.

Predstavnike petnaestak nevladinih organizacija formalno angažovanih u Radnoj grupi 21. Nacionalnog konventa o EU, Đurić je upoznao sa situacijom u vezi sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i otvaranjem poglavlja 35.

Koordinator te Radne grupe, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović izjavio je da je najvažnije dostignuće današnjeg sastanka to što je saradnja Nacionalnog konventa i Kancelarije za KiM počela.

Popović je ponudio ekspertizu nevladinog sektora kako bi se olakšao i ubrzao proces pregovora Srbije sa EU, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, NVO će aktivno lobirati kako bi ove godine bila otvorena prva pregovaračka poglavlja sa EU i to je područje na kojem one mogu biti saveznici sa Vladom Srbije, ističe se u saopštenju.

Đurić i sagovornici iz civilnog društva saglasili su se da bi u budućnosti trebalo stvoriti efikasnije kanale za dvosmernu komunikaciju Kancelarije za KiM i Nacionalnog konventa o EU kako bi se iskristalisale moguće oblasti saradnje i konkretne inicijative u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i pristupnih pregovora Srbije sa EU, zaključuje se u saopštenju.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. maj 2015, 17:07)
anonymous [neregistrovani]

Breg i Muhamed

Kad ne moze EU i UN da nam pomognu, sad se nadamo u NVO. Meni cudno.