Srbija neće dozvoliti terorizam na svojoj teritoriji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je povodom terorističkih napada u Kumanovu da Srbija to neće dozvoliti na svojoj teritoriji.

"Srbija već mesecima kontinuirano radi na podizanju borbene gotovosti policije i vojske za izazove terorizma. Sa jakim policijskim snagama bićemo prisutni u svakom delu naše zemlje gde bi moglo doći do ugrožavanja", rekao je Stefanović novinarima u Palati "Srbija", prenosi Tanjug.

Kako je dodao, u ovom trenutku to su Kopnena zona bezbednosti i granica sa Makedonijom, ali je policija spremna za dejstvo u svakom delu Srbije.

Stefanović je rekao da izazovi terorizma nisu jednostavni i da su retke informacije koje govore da li će se nešto dogoditi na određenom mestu u određeno vreme, već je terorizam nešto što stalno traje i za šta državni organi moraju da budu stalno spremni.

"Mi očekujemo te izazove u narednom periodu i nažalost ne možemo da kažemo da će terorizam obići ovaj region što se pokazalo u Makedoniji i Republici Srpskoj", rekao je Stefanović i istakao da na ta upozorenja vojska i policija moraju biti spremne.

Stefanović nije želeo da govori o operativnim podacima koje su bezbednosne službe Srbije razmenjivale sa Makedonijom, rekavši da se sa tom državom razmenjuje mnogo informacija koje se odnose na migracije, bezbednost, terorizam i sve što je važno u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Ovo je bila složena situacija u Kumanovu, nije je bilo lako rešiti, ali nije na meni već na makedonskim bezbednosnim organima da analiziraju šta su bili uzroci ove terorističke akcije, koja je zahtevala oštar odgovor države", rekao je Stefanović.

Govoreći o zaštitniku građana, Stefanović je rekao da mu je žao što Saša Janković svaku izjavu koristi za neku vrstu slanja političkih poruka ili napada na vojsku i policiju. 

Stefanović je rekao da ne zna kako bi to drugačije ocenio nego kao politikanstvo.

Ministar je dodao da je očekivao da će Janković odgovorno obavljati svoj posao, međutim, kako kaže, očigledno je da se ombudsman iz dana u dan bavi samo svojim političkim viđenjima i predviđanjima.

Kako je rekao, politikantske kvalifikacije koje daje ombudsman govore da u budućnosti moramo mnogo više da radimo na tome da na čelu nezavisnih institucija imamo profesionalce a ne politikante.

"Rekao bih jefitine politikante, ali skupo ga plaćamo, pa ne mogu to da kažem", rekao je Stefanović.

Janković je u izjavi Blicu negirao da je odbio saradnju s policijom u vezi s njegovom bezbednošću. Ombudsman je pozvao ministra da objavi pismo kojim je on (ombudsman) navodno poručio da neće sarađivati s MUP-om kada je u pitanju njegova bezbednost.

Janković, naprotiv, tvrdi da je 24. aprila razgovarao s dvojicom inspektora (Babić i Vidaković), ali nije želeo da govori o detaljima tog sastanka, jer, kako je naveo, ne želi da učestvuje u "mešanju istine i laži u odurnu masu koja proizvodi nepoverenje u državne institucije".

Janković je za Blic rekao i da je nedopustivo što je ministar Stefanović izdvojio samo ime rukometaša Peruničića od svih s kojima je MUP razgovarao povodom sumnji da je ombudsman praćen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара