Telegrami saučešća makedonskim vlastima

Predsednik i premijer Srbije, kao i zvaničnici iz regiona, uputili su saučešće povodom terorističkog napada u Kumanovu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu u kojem navodi da je Srbija, kao i uvek, spremna da pruži bratsku pomoć.

Dragi predsedniče Ivanov, izuzetno smo potreseni vestima o krvoproliću u Kumanovu izazvanom fanatičnim akcijama terorista. Duboko saučestvujemo zbog žrtava i molimo da prensete porodicama postradalih naše najiskrenije saučešće, poručio je Nikolić, prenosi Tanjug.

Premijer Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, u kome se ističe da Srbija osuđuje osuđuje sve pokušaje za destabilizaciju Makedonije i regiona.

"Snažno me je potresla vest o stradanju građana Makedonije i pripadnika makedonske policije u borbama sa naoružanim grupama u okolini Kumanova. U tako tragičnim trenucima teško je utešiti porodice stradalih građana i policije koji su se brinuli za mir i bezbednost u Makedoniji", navodi se u telegramu.

Srbija osuđuje sve pokušaje za destabilizaciju Makedonije i celog regiona i učiniće sve da se politička i ekonomska stabilnost u našem okruženju održi. U ime Vlade Srbije i svoje ime, Vama i porodicama stradalih upućujem iskreno saučešće", piše u telegramu.

I predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegram saučešća makedonskom kolegi Trajku Veljanoskom.

"Sa nevericom smo primili potresnu vest o stradanju građana Makedonije i pripadnika makedonske policije. Najoštrije osuđujemo ovaj pokušaj narušavanja stabilnosti Makedonije i regiona. U ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, upućujem najdublje saučešće zbog žrtava u napadu oružanih grupa kod Kumanova", navela je predsednica parlamenta u telegramu saučešća.

Gojkovićeva je navela da je Srbija čvrsto privržena miru, stabilnosti i pravu na život i da izražava punu solidarnost u odbrani ovih vrednosti od ekstremizma i nasilja.

Saučešće i iz regiona

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu povodom napada u Kumanovu ukazujući na potrebu što šire koalicije u regionu na suzbijanju terorizma.

"Povodom brutalnog terorističkog napada u Kumanovu u ime naroda Republike Srpske i svoje lično ime, upućujem izraze iskrenog saučešća porodicama ubijenih, narodu Makedonije i Vama lično", ističe se u telegramu saučešća, preneli su banjalučki mediji.

"Republika Srpska, užasnuta ovim terorističkim činom, još jednom ukazuje na veliku opasnost od terorizma u regionu i potrebu što šire koalicije u njegovom suzbijanju, te ističe svoje odlučno opređeljenje u borbi protiv terorizma koji na najsuroviji način odnosi živote nevinih ljudi", saopšteno je iz kabineta predsednika Republike Srpske.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u telegramu saučešća navela je da su građani RS duboko potreseni ovim brutalnim terorističkim činom i u potpunosti saosećaju sa porodicama poginulih i narodom Makedonije, saopšteno je iz vlade RS.

"Ovaj nemio događaj još jednom nas opominje da je terorizam pretnja za sve zemlje regiona, te da je neophodno da delujemo odlučno kako bi se uspešno izborili sa ovim bezbednosnim izazovima", navela je Cvijanovićeva.

I Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine danas je najoštrije osudilo aktivnosti terorističke grupe sa smrtnim posedicama, koje su se dešavale u Makedoniji tokom vikenda, izvestila je Fena.

Ministarstvo je saopštilo da za sada nema informacija da je neko od državljana BiH poginuo u neredima i izrazilo nadu da će tako i ostati pošto se prikupe kompletni podaci o nastradalima i povređenima.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović uputio je, povodom pogibije pripadnika makedonske policije u Kumanovu, saučešće predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, javlja RTCG, prenosi Tanjug.

"U pokušaju destabilizacije Makedonije, braneći mir i bezbednost, oni su žrtvovali svoje živote za opšte dobro i budućnost Makedonije, trajno obavezujući na pamćenje i poštovanje", kaže se u telegramu Vujanovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво