Dačić: Očekujemo pomoć Luksemburga za otvaranje poglavlja

Srbija se raduje luksemburškom predsedavanju EU, imajući u vidu da se našoj zemlji žuri kad je reč o otvaranju prvih poglavlja, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dodaje da Srbija očekuje od Luksemburga pomoć u tom smislu.

Ivica Dačić navodi da je glavni strateški cilj Srbije članstvo u EU, ali do tog cilja je potrebno napraviti prvi korak, a to je, kaže, otvaranje nekog poglavlja, prenosi Tanjug.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih i evropskih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, ukazao da je važno da postoji kontinuitet u evropskim integracijama, i da Srbija očekuje da svi zajedno iznađemo način da do kraja godine otvorimo prva poglavlja u pregovorima o članstvu.

"Pritom, Srbija ne traži nikakve povoljnosti i povlašćeni status. Mi samo tražimo da postoji razumevanje za sve ono što je Srbija do sada uradila i u dijalogu sa Prištinom i u evropskim integracijama, i da je perspektiva evropskog puta glavna pokretačka snaga za stabilnost regiona", istakao je Dačić.

Naglasivši da Srbija očekuje da do kraja godine otvori neko poglavlje u ostvarenju svog glavnog cilja - članstva u EU, Dačić je izrazio očekivanje da Aselborn, u ime Luksemburga koji preuzima predsedavanje EU, omogući i stvori uslove za razmatranje najboljeg mogućeg načina kako da se pomogne u tom smislu.

"To znači da se sa evropskim zvaničnicima i zvaničnicima Nemačke, predsedavajućeg Luksemburga i, naravno, uz Vaše učešće, trudimo da osmislimo kako da uspemo da do kraja godine otvorimo neko poglavlje", precizirao je Dačić.

Navodeći da je Srbija pokazala svoju ozbiljnost i u predsedavanju OEBS-u, on je ukazao da je stabilna Srbija preduslov za stabilnost regiona, a da bi Srbija bila stabilna, kako je istakao, mora da postoji dinamika na našem evropskom putu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Luksemburga, Dačić je ocenio da su oni veoma dobri, ali da mogu biti i mnogo dinamičniji.

"Znamo da će Luksemburg u narednim mesecima biti pod velikim pritiskom kao predsedevajući EU, ali bismo voleli da u periodu nakon toga postoji dinamika sastanaka, susreta ministara, sa željom da se unaprede naši politički i ekonomski odnosi", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja Srbije i Luksemburga je veoma mala - 27 miliona evra je iznosila trgovinska razmena prošle godine, te ima mnogo prostora za unapređenje saradnje.

"Naravno, očekujem mog prijatelja Aselborna u poseti našem regionu i Srbiji", rekao je srpski šef diplomatije, koji je istakao da je njegov domaćin uvek važio za izuzetnog prijatelja Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво