Nikolić: Teško do promene Ustava Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će za promenu Ustava Srbije biti teško obezbediti dovoljan odziv građana na referendumu.

U intervjuu za nedeljnik "Vreme", predsednik Nikolić je rekao: "Kad smo doneli ovaj Ustav, uz konsenzus svih političkih stranaka, uz zajednički rad Koštunice, Tadića i mene, uz podršku patrijarha Pavla kojeg smo zamolili da izađe kada smo u popodnevnim satima videli da je odziv oko 50 odsto, mi smo imali 52 ili 53 odsto građana za promenu Ustava. Kad je tako mali odziv bio onda, šta mislite kako će tek biti mali za promenu ovog Ustava".

Ustav menja Skupština dvotrećinskom većinom i potom raspisuje referendum na kome većina izašlih građana treba da glasa za, prenosi Beta.

"A kako su to neka pitanja o kojima se narod baš previše ne izjašnjava, kako ćemo da obezbedimo dovoljnu izlaznost? Mora da se agituje jako dugo, da bi se ušlo u referendum. Vlast koja ulazi u referendum sa dogovorom 'Da', ili dobija odgovor 'Da' ili pada. Ako vam narod ne da podršku, šta ćete vi na vlasti?", pitao je Nikolić.

Govoreći o Vladi, Nikolić je rekao da se ne meša u izbor ministara, i da u politici "ne može uvek sve po svojoj želji i ukusu, ili po onome što znate o ljudima".

"Predsednik Vlade ne sme da dozvoli da mu se Vlada obruka, i zato mora da uskoči da nešto rešava umesto ministara. Nema uspešne vlade, ako postoje univerzalni ministri koji mogu da skaču iz resora u resor. Ali, kad sam video koji su ljudi u Vladi, tačno sam znao da će Aleksandar (Vučić) da produžava svoje radno vreme", rekao je Nikolić.

Za predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, predsednik Srbije je rekao da je "poznavao jednog drugog Vojislava Šešelja" i ocenio da je njegova uloga u političkom životu Srbije sada zanemarljiva.

Po Nikolićevim rečima, Hrvatska nema prava da odnose sa Srbijom gradi na osnovu odnosa Vojislava Šešelja prema Hrvatskoj.

"To je cinično. Ako Srpska napredna stranka osvaja preko 50 odsto glasova, onda treba pratiti i čitati izjave onih koji vode SNS, a ne onih koji se bore za cenzus. Ako bi SNS i Aleksandar Vučić, ili predsednik Srbije, govorili ono što priča Šešelj, to bi bio znak da Srbija ne želi da živi u miru sa Hrvatskom. Ali, mi to ne govorimo, mi to čak i ne mislimo. Lako je naći izgovor ako sa nekim hoćeš da se posvađaš ili nećeš da se pomiriš", rekao je Nikolić.

On je kazao da je Srbija "pružila ruku" Hrvatskoj, a "ništa lakše nego tu ruku prihvatiti".

Upitan zašto je pristao na intervju za Vreme, obeleženo kao "Miškovićeve novine", Nikolić je rekao da on uticaj Miroslava Miškovića više prepoznaje u nekim drugim novinama.

"Ali, ako vi po njegovom nalogu, gazite predsednika Vlade, a neke druge novine mene, onda Mišković baš drži dosta medija u Srbiji. Ja nisam došao da vam dajem intervju zato što vas je Aleksandar Vučić optužio da ste Miškovićeve novine. A i da jeste, pa šta? I o meni se pisalo da sam Miškovićev čovek", rekao je Nikolić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво