Читај ми!

Balkan, ekonomija veća briga od politike

Građani zemalja Zapadnog Balkana uglavnom podržavaju regionalnu saradnju i evropske integracije, ali ih brinu loše stanje u privredi, nezaposlenost i loša uprava, pokazuje istraživanje Balkan Barometra koje je predstavljeno u Briselu.

Oko 40 odsto svih građana regiona zalaže se za ulazak svojih država u Evropsku uniju, s tim što taj prpocenat varira od preko 80 odsto u Albaniji i na Kosovu, do svega 24 odsto u Srbiji, pokazuje istraživanje koje je predstavljeno u okviru Dana regionalne saradnje u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju i Balkanskog fonda za demokratiju, prenosi Tanjug.

U Srbiji najviše ima onih koji misle da pridruživanje EU "nije ni dobro ni loše" (44 odsto), dok je broj onih koji se protive evrointegracijama 27 odsto.

Jedna petina građana veruje da će Srbija ući u EU do 2020, dok oko polovine smatra da se to neće desiti pre 2030. ili nikada.

Istraživanje otkriva sumornu sliku o ekonomskim prilikama u regionu, gde se procenat nezaposlenih među mladima (od 18. do 24. godine) kreće između 40 i 60 odsto, s tim što je u Srbiji taj broj 51,1 odsto.

Osim toga, gotovo polovina građana u regionu ne veruje da će se njihova ekonomska situacija popraviti u narednih 12 meseci, a zanimljivo je da je taj procenat među najvećima u Hrvatskoj (oko 60 odsto) koja je već članica EU.

Zanimljivo je i da ogromna većina u svim državama u regionu smatra da je ekonomska situacija njihov najveći problem, a mnogo manji broj brine zbog političke situacije, bezbednosti ili odnosa sa susedima.

Obeležavanju Dana regionalne saradnje prisustvuje veliki broj političara iz regiona, funkcionera EU i eksperata, a umesto ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je zbog posete Luksemburgu morao da otkaže učešće, Srbiju predstavlja državna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Roksanda Ninčić.

Dan regionalne saradnje obeležava se sa ciljem da se pošalje jasna poruka o tome dokle su zemlje Zapadnog Balkana stigle u procesu reformi i koliko su spremne da nastave taj proces.

Glavni organizatori skupa su Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво