Читај ми!

Gradonačelnici: Potreban dogovor za most na Ibru

Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice Goran Rakić i Agim Bahtiri ocenili su da "Park mira", koji onemogućava automobilski saobraćaj na glavnom mostu u Mitrovici, neće biti uklonjen do nalaženja obostrano prihvatljivog rešenja za srpsku i albansku zajednicu u tom podeljenom gradu.

U izjavama za Radio Slobodna Evropa oni su rekli da redovno kontaktiraju kako bi se bezbednosna situacija u Mitrovici poboljšala i stvorila pozitivna atmosfera za rešavanje problema na glavnom mostu na reci Ibar, koji deli grad na severni (srpski) i južni (albanski) deo grada, javlja Beta.

Rakić je naveo da je pitanje glavnog mosta na Ibru previše ispolitizovano i da zahteva vrlo oprezan pristup svih strana koje su uključene u pronalaženje rešenja.

Prema njegovoj oceni, rešavanje tog pitanja mora voditi ka stabilizaciji situacije, a ne do neprestanih novih tenzija.

"Celokupna situacija oko 'Parka mira' je toliko ispolitizovana da kad neko spomene glavni most na Ibru ili 'Park mira' odmah se u javnosti pojavljuju reakcije sa obe strane, ljudi koji žive južno i severno od reke Ibar. Mislim da bi svi zajedno, na lokalnom i nekom višem nivou, trebalo manje da govorimo o ovako osetljivoj temi, kao što je 'Park mira '", rekao je Rakić.

On je ocenio da najpre treba raditi na povratku poverenja na ovom prostoru, poverenja među građanima, koje je u Kosovskoj Mitrovici odavno izgubljeno.

"Tek tada, kada se izgubljeno poverenje vrati, biće mnogo lakše rešiti celokupnu situaciju na terenu", rekao je Rakić.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izrazio je očekivanje da će, zarad očuvanja mira i stabilnosti u gradu, pitanje "Parka mira" biti brzo rešeno.

"Nadam se da će glavni most vrlo brzo biti prohodan za saobraćaj i da će se ovo pitanje rešiti na najbolji mogući način u interesu svih građana Mitrovice", kazao je Bahtiri.

"Park mira" postavili su 18. juna 2014. godine čelnici severnog dela grada, u kome živi većinsko srpsko stanovništvo, umesto betonske barikade koja je bila na mostu. U javnosti se spekuliše da je uklanjanje "Parka mira" jedan od nemačkih uslova za dalju integraciju Srbije u EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво