Jačanje saradnje Srbije i Japana

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se sa Ićiro Aisavom, predsednikom parlamentarne grupe prijateljstva Srbija - Japan u japanskom parlamentu i tom prilikom poručio da je Srbija zainteresovana za intenziviranje ekonomske saradnje.

U otvorenom i srdačnom razgovoru obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi dve zemlje u usponu i da postoji želja za njihovim daljim unapređivanjem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Ministar Dačić je ocenio da je potrebno jačanje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, što bi se odrazilo i na unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje.

Posebno je naglasio da je Srbija zainteresovana za intenziviranje ekonomske saradnje, značajnije privlačenje japanskih investicija, ali i povećanje izvoza u Japan.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na nesebičnoj pomoći i donacijama Japana Srbiji u proteklim godinama, zaključuje se u saopštenju.

Srbija je, pored unapređenja bilateralnih odnosa sa Japanom, zainteresovana i za povećanje obima spoljnotrgovinske razmene, izjavio je potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić, koji je pozvao japanske investitore da ulažu u poljoprivredni sektor naše zemlje.

Arsić je, na sastanku sa predsednikom poslaničke grupe prijateljstva Japan-Srbija Donjeg doma Parlamenta Japana Ičirom Aisavom, izrazio i zahvalnost za pomoć koju je Japan uputio našoj zemlji nakon prošlogodišnjih poplava.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Arsić je upoznao sagovornika sa procesom evropskih integracija naše zemlje i napomenuo da je Srbija posvećena negovanju dobrosusedskih odnosa u regionu zapadnog Balkana kao i dobrih odnosa sa drugim državama.

Predsednik poslaničke grupe prijateljstva Japan - Srbija Ičiro Aisava ocenio je da je politička i ekonomska stabilnost Srbije od ključnog značaja za prosperitet celog zapadnog Balkana.

Govoreći o ekonomskih odnosima Japana i Evrope, Aisava je naveo da je tendencija Japana da uspostavi bolje privredne odnose sa Jugoistočnom Evropom i naveo da postoji prostor za unapređenjem privrednih odnosa sa Srbijom.

Sagovornici su ocenili da poljoprivredni potencijali Srbije nisu dovoljno iskorišćeni, a potpredsednik Arsić je, naglasivši značaj japanskih investicija u Srbiji, pozvao japanske investitore da ulažu u poljoprivredni sektor Srbije.

Na sastanku je konstatovano da Srbiju i Japan vezuju prijateljski odnosi, kao i da postoji prostor da se saradnje dve zemlje proširi u oblasti obrazovanja i naučnotehnološke saradnje.

Sastanku je, kako se dodaje, prisustvovao i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Japanom Goran Ćirić koji je istakao opredeljenje svih članova Grupe da se založe za unapređenje saradnje na nivou parlamentarnih grupa prijateljstva Srbije i Japana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи