Читај ми!

EK, Sporazum o pridruživanju s Kosovom po modelu Tajvana

Evropska komisija je usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom i uputila ga Savetu ministara Evropske unije, koji bi trebalo da prihvati taj dokument, rekli su izvori Komisije agenciji "Beta" u Briselu. SSP sa Kosovom po modelu Tajvana.

Takozvanu Republiku Kosovo ne priznaje pet članica EU i zato je dogovoreno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom, ako ga prihvati Savet ministara EU, potpiše Evropska komisija, a ne zemlje članice Unije, kao što je to bio slučaj s pet država Zapadnog Balkana.

SSP s Kosovom mora da potvrdi i Evropski parlament.

Izveštač za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček saopštila je da je usvajanje SSP u Evropskoj komisiji "važan korak na putu Kosova ka integraciji u EU", istakavši da će Kosovo prvi put steći ugovorni odnos s Unijom.

To je veoma dobra vest i dalji važan korak Kosova na putu evropskih integracija. Pozdravljam odluku EK o prihvatanju SSP i prosleđivanju na usvajanje Savetu unije i EP", navela je Lunačekova u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njenim rečima, prvi put će EU i Kosovo imati sporazum, te je pozvala Savet EU da potpiše i zaključi taj dokument što je, kako je navela, ranije moguće.

Austrijska političarka je ukazala da bi potom EP trebalo već na jesen da usvoji SSP, kako bi on stupio na snagu 2016.

"Pozivam na brzi proces jer će SSP biti snažan podsticaj za implementaciju i institucionalizaciju reformi i nova mogućnost za Kosovo da ojača odnose sa susedima, te doprinese stabilizaciji regiona. Moramo iskoristiti ovu šansu da potvrdimo našu želju da damo svež podsticaj procesu proširenja", poručila je potpredsednica EP.

SSP sa Kosovom po modelu Tajvana

S obzirom na to da pet članica EU ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, procedura usvajanja SSP je unekoliko različita od one koja važi za zemlje kandidate za članstvo, tako je primenjen model sporazuma koji EU ima sa entitetima koji nisu univerzalno priznati, kao što je Tajvan, prenosi Tanjug.

To u praksi znači da SSP sa Kosovom, nakon što ga Evropski savet i EP odobre, neće potpisati zemlje članice EU, kao što je to bio slučaj sa Srbijom i ostalim kandidatima za članstvo, već će to učiniti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Takođe, za razliku od uobičajenog modela, SSP sa Kosovom, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine, ne znači da je Kosovu otvoren put za pregovore o sticanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

"Kosovo, kao i ostatak Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perspektivu, ali za sada nema legalnog načina da ono zvanično postane kandidat", rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво