Читај ми!

Vučić: U junu skok proizvodnje, od avgusta o povećanju plata i penzija

Prve blagodeti reformi građani će osetiti pre kraja godine, a od juna očekuje se veliki skok industrijske proizvodnje, kaže premijer Aleksandar Vučić. Ističe da je sadašnje stanje javnih finansija u Srbiji najbolje u poslednjih 10 godina. Poručuje da će plate i penzije biti povećane, a da će se ubuduće mnogo više trošiti na zapošljavanje.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da će Vlada u avgustu početi razgovare sa MMF-om o povećanju plata i penzija i ocenio da je realno da se to povećanje primeni od oktobra, prenosi Tanjug.

"I povećaćemo plate i penzije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodao da će deficit budžeta u 2015. godini biti četiri odsto, umesto 4,75 odsto koliko je bilo planirano.

Na pitanje koliko će to povećanje iznositi, Vučić je rekao da on "ima te cifre u glavi, kao i oni (MMF)", ali u predstojećim pregovorima će svaka strana nastojati da izbori što bolju poziciju.

"Biću nešto darežljiviji, ali nijednog trenutka nećemo da rušimo sporazum s MMF-om", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li pozitivni makroekonomski rezultati u prva četiri meseca znače da Vlada neće otpustiti pet odsto zaposlenih koji sada rade u javnom sektoru, premijer je rekao da će prirodni odliv zaposlenih iznositi oko tri odsto, a o preostala dva procenta takođe će se pregovarati s MMF-om.

Vučić je naveo da su prosečne plate ostale iste kao u aprilu prošle godine, ali da će Vlada obezbediti i da se podigne i javni sektor.

"Naša namera je da sprovodimo strukturne reforme kada je reč o poreskoj administraciji i javnim preduzećima. Kada je reč o kapitalnim ulaganjima, ja sam sada preuzeo na sebe nadgledanje i svu odgovornost i biće znatno bolje u maju", rekao je Vučić.

Kao najveći problem ocenio je proces privatizacije, ali ipak, kako je rekao, gotovo 75 odsto fiskalnih zahteva MMF-a biće ispunjeno u prvoj godini programa.

"Pre kraja godine građani će u svojim džepovima osetiti znatno poboljšanje", rekao je Vučić.

Istakao je da nema toga ko bi u ovom trenutku mogao da kaže da novčanik Srbije nije bolji nego što je bilo planirano.

"Tako će biti u maju i u junu, s tim što ćemo u maju morati da potrošimo nešto više za kapitalna ulaganja", najavio je premijer.

Ova vlada je, kaže, izdržala sve najgore, uključujući štrajkove – gubili smo političke poene i popularnost, ali je uspela da oživi Srbiju.

"Za nekoliko godina neke vlade će pamtiti ovo vreme, kao što se Šreder pamti u Nemačkoj", ukazao je Vučić, napomenuvši da se sve ono zbog čega su mu se, kako je rekao, neki smejali i govorili da obećava puste snove, polako ali sigurno ostvaruje.

Upitan ko je kriv za to što imamo novac ali nemamo projekte, premijer je rekao da smo svi krivi.

"Mi smo krivi. Svi smo zajedno krivi, ali to su stvari koje hoćemo i koje moramo da ispravimo. Mi smo krivi prosto jer se nismo spremali za to... Zato što smo živeli kao država – neodgovorno i neobavezno", rekao je Vučić.

"Nisam krio šta se traži od Srbije"

Na molbu da prokomentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da se sve lomi oko Kosova, te da će mu svoju platformu dostaviti posle prvomajskih praznika, Vučić je rekao: "Šta da kažem o nečemu što tek treba da dobijem."

Premijer kaže i da od javnosti nikada nije krio šta se od Srbije traži u pregovorima sa EU.

"Šta očekujete da ću da vidim u nečemu što ću tek da dobijem? Jesam, sa predsednikom Nikolićem sam razgovarao bezbroj puta i on je dobro upoznat sa tim šta se od Srbije traži. Mi to znamo, ja to od vas nikada nisam krio, niko iz Vlade to nije krio", rekao je Vučić.

Istakao je i da je "jedna velika Nemačka impresionirana" reformama koje Srbija sprovodi, te da Nemci nemaju nijednu primedbu na to.

"Oni imaju primedbu da li mi možemo da postignemo dogovor oko energetike. Ja sam rekao da možemo, ali i pod kojim uslovima ne možemo. Onako kako su neki zamislili da nam Gazivode uzmu 100 odsto – ne može. Neću da razgovaram o tome", naveo je Vučić.

Istakao je da može da razgovara o "Parku mira" u Kosovskoj Mitrovici i o Zajednici srpskih opština i ponovio da nema nikakve tajne u razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Idemo u Brisel, tražićemo otvaranje poglavlja

Vučić kaže i da će se odazvati pozivu da 18. maja u Briselu učestvuje na sastanku Prijatelja Srbije, kojem će prisustvovati svi šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije.

"Dakle 18. maja idemo da predstavimo Srbiju i da tražimo podršku za Srbiju. Da zahvalimo na svoj podršci koju smo do sada imali od EU i da tražimo otvaranje poglavlja", rekao je srpski premijer.

Kako je ukazao, tada počinje prava ofanziva Srbije.

"Posle toga idemo u Berlin gde ću, pretpostavljam, da se obratim i nemačkim parlamentarcima, razgovaram sa njima i da na svaki način idemo da se borimo da dobijemo otvaranje poglavlja što pre", poručio je Vučić.

Vučića su na sastanak Prijatelja Srbije pozvali ministri inostranih poslova Austrije i Italije, Sebastijan Kurc i Paolo Đentiloni, a prisustvovaće mu svi šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije.

U pismu, koje su Vučiću uručili ambasadori Austrije i Italije, ističe se da je Srbija napravila dobar napredak u pripremi za otvaranje pregovaračkih poglavlja, kao i da je nastavak dijaloga sa Prištinom dao rezultate.

Na sastanak su pozvani i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. 

"Najbolje stanje u poslednjih 10 godina"

Premijer je naglasio da je sadašnje stanje javnih finansija u Srbiji apsolutno najbolje u poslednjoj deceniji i podsetio da je MMF pošao sa procenom da će naš rast BDP biti minus jedan, zatim je tu procenu korigovao na minus 0,5, pa na nulu.

Kako kaže, sada se očekuje da će u avgustu on biti u plusu, odnosno 0,5.

"Očekujem da ćemo imati plus jedan na kraju godine, neki su se smejali kada sam to pričao", rekao je premijer i procenio da je taj uspeh ravan gotovo malom čudu.

Naglasio je da je gotovo nezabeleženo da se pokaže rast kada se sprovode mere fiskalne konsolidacije.

Premijer je rekao i da "novca imamo mnogo" i da će se više trošiti ubuduće na infrastrukturne projekte, da će srpska privreda otvoriti više radnih mesta i da će se već u maju biti "dramatično veća ulaganja".

Budžetski deficit Srbije poslednjeg dana aprila iznosio maksimalno 21,5 milijardi dinara, iako je bilo predviđeno da on iznosi 71 milijardu, dodao je premijer i istakao da takav deficit Srbija nije imala u poslednjih 10 godina.

"Predvideli smo da budžetski deficit u aprilu iznosi 17,5 milijardi, a mi danas imamo suficit od 3,5 milijardi", istakao je premijer.

"Realno je da nemamo nikakav minus u kasi u aprilu", naglasio je Vučić i dodao da bi u najlošijem slučaju dodatna ušteda mogla iznositi 17,5 ili 18 milijardi dinara.

To je, ukazao je, deficit koji na godišnjim nivou imaju dve ili tri zemlje Evropske unije, dok sve ostale zemlje imaju znatno više.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво