Читај ми!

"Formiranje suda za zločine usluga mlađim generacijama"

Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio je u Prištini da formiranje Specijalnog suda za ratne zločine nije usluga koju Kosovo čini međunarodnoj zajednici, već istoriji i mlađim generacijama.

"Kosovo čini uslugu istoriji i mladim generacijama rešavajući ova pitanja putem (specijalnog) suda. Specijalni sud nije loša već dobra vest", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafom, prenosi Beta.

Ocenjujući da je postignut značajan napredak u procesu liberalizacije viza, nemački šef diplomatije je istakao da nema nekog određenog roka nakon kojeg građani Kosova mogu da ostvaruju slobodno kretanje u zoni Šengena.

Prema njegovim rečima, građani Kosova treba da budu strpljivi jer proces vizne liberalizacije nije tako lak.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da je sagovornika upoznao sa prioritetima Vlade Kosova.

"Kosovo je spremno i zainteresovano da ispuni sve uslove za liberalizaciju viza i članstvo u velikoj evropskoj porodici", rekao je Mustafa i zatražio da u tome dobije podršku zemalja EU, posebno Nemačke.

Mustafa je rekao da Kosovo sarađuje u ostvarivanju pravde i poštovanja zakona, a govoreći o razgovorima sa Srbijom, kosovski premijer je rekao da treba do kraja insistirati na punom i bezrezervnom ispunjavanju postignutih sporazuma.

Naveo je da su u toku razgovori o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, pitanjima energetike i stvaranja Zajednice srpskih opština.

Odgovarajući na pitanje o jezeru Gazivoda, Mustafa je rekao da nikada u razgovorima nije bilo reči o vlasništvu nad tim jezerom.

Podsećajući da je 70 odsto jezera na teritoriji Kosova, Mustafa je rekao da su u Briselu razgovarali o distribuciji energije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара