Читај ми!

Polemika o predlogu da se smanji broj poslanika

Ideju premijera Aleksandra Vučića o smanjenju broja poslanika sa 250 na 125 do 150 danas su podržale SPS i SNS, dok opozicione SDS i DS smatraju da je taj predlog demagoški i da za cilj ima skretanje pažnje sa većih problema u državi.

Šef poslanika naprednjaka Zoran Babić je rekao da je svaka država na kraju procesa pridruživanja EU korigovala Ustav i da od toga ne treba praviti famu. Tvrdi da će svaka promena biti u interesu građana, javlja Tanjug.

Babić je naveo da određene političke grupe pokušavaju da uplaše građane Srbije promenom Ustava i istakao da Srbija ima jasan stav o Kosovu i Metohiji i da je taj stav iskazala u svim evropskim i svetskim centrima - Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije.

Šef naprednjaka u parlamentu podseća da je smanjenje broja poslanika SNS predlagala i dok je bila u opoziciji, jer smatra da parlament sa postojećim brojem poslanika u odnosu na broj stanovnika jeste preglomazan i preskup.

Navodeći da mnoge zemlje koje imaju veći broj stanovnika imaju parlamente sa manjim brojem poslanika, Babić kaže da bi najviše zakonodavno telo koje bi imalo između 125 i 150 poslanika bilo daleko efikasnije i jeftinije, a ne bi izgubilo nijednu svoju funkciju.

Socijalista Đorđe Milićević navodi da su potrebna sistemska rešenja koja će unaprediti parlamentarizam i ojačati i osnažiti demokratski sistem.

Naglašava i da su Srbiji potrebne efikasne i dinamične institucije koje će raditi u interesu građana, a ne preglomazne, kao i da je potreban i fleksibilan politički sistem.

Milićević poručuje da je neminovno da će u nekom trenutku doći do promene Ustava, ali i da je važno da te promene ne budu parcijalne i da budu usaglašene sa reformskim procesom u zemlji.

Šef poslanika SDS Marko Đurišić ne misli da je glavni problem na političkoj sceni Srbije broj poslanika, nego način na koji se oni biraju i kome su odgovorni.

Navodi da cela priča da se rasprava o promeni političkog sistema svede na to koliko poslanika treba da ima Skupština Srbije - demagoška.

Đurišić smatra i da puko smanjenje broja poslanika ne bi doprinelo efikasnijem radu parlamenta.

Demokrate podržavaju smanjenje broja poslanika, ali smatraju da je namera Vučićeve najave skretanje pažnje sa glavnih problema u državi.

"Priča o smanjenju broja poslanika je samo izgovor da bi se skrenula pažnja sa glavnih problema u državi - visoke nezaposlenosti, loše ekonomske situacije i teškog života građana. Mi se zalažemo za smanjenje broja poslanika, ali to nije suština, suština je da se skreće pažnja sa bitnijih tema", smatra poslanik DS-a Balša Božović.

Vučić je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, održanoj povodom godinu dana od formiranja njegovog kabineta, najavio političke reforme u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

"Verujem da ćemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izađemo pred građane sa nacrtom novih rešenja, i kada je reč o smanjivanju broja poslanika", rekao je premijer i naveo primer Češke koja ima više od 10 miliona stanovnika, a 50 poslanika manje nego Srbija, i Belgije koja takođe ima više od 10 miliona stanovnika i 150 poslanika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво