Usvojene izmene Zakona o zapošljavanju

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i više zakona, među kojima i Zakon o upotrebi znakovnog jezika, kao i nekoliko međunarodnih sporazuma.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, pa će se ubuduće naknada za slučaj nezaposlenosti isplaćivati isključivo kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci, prenosi Tanjug.

Takođe, usvojenim izmenama se omogućava reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, u skladu sa preporukama Svetske banke, ali i potrebama tržišta rada i te službe.

Određena je obaveza svakom zaposlenom u toj službi da se konstantno obučava i usavršava, a broj članova Upravnog odbora smanjuje se sa devet na sedam.

Skupština je usvojila i Zakon o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju kojim se uspostavljaju prava i obaveze putnika u železničkom saobraćaju u cilju osnaživanja pravca putnika i poboljšanja efikasnosti i atraktivnosti železničkog saobraćaja.

Parlament je ratifikovao sporazume Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju, Srbije i Kine o vazdušnom saobraćaju, kao i sporazum Srbije i Makedonije o utvrđivanju granične procedure za železnički granični prelaz Preševo-Tabanovce. 

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i Zakon o žičarama za transport lica, koji predviđa da se prilikom projektovanja i izgradnje žičara obavezno izrađuje i sigurnosna analiza, prenosi Tanjug. 

Ta analiza treba da obuhvata sve bezbednosne uslove za postrojenje žičare i okolinu, a koji se odnose na projektovanje, izgradnju i rad.

Rešenje kojim se odobrava rad žičare predstavlja uslov za otpočinjanje njenog rada, a rad, održavanje i kontrola obavezno se prilagođavaju tehničkim uslovima, kao i rizicima lokacije na kojoj se nalazi.

Odobrenje za rad donosi se na osnovu upotrebne dozvole i obnavlja se nakon isteka roka od godinu dana, a upravljač je dužan da obezbedi pravovremeno i stručno održavanje žičare, koje se sprovodi putem tehničkog pregleda, jednom godišnje, nakon remonta, a po potrebi i češće.

Taj pregled obavljaju ovlašćeni subjekti i njime se utvrđuje da li je postrojenje žičare opremljeno i da li se održava u skladu sa propisima i tehničkim uslovima koji se odnose na konstrukciju, opremu, održavanje i opremljenost žičare propisanim uređajima.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o upotrebi znakovnog jezika.

Usvajanje tog zakona treba da omogući puno uključivanje u sve društvene tokove gluvih osoba sa invaliditetom i to ravnopravno sa drugima, jer im se jedino na taj način omogućava ostvarivanje prava, obaveza i pravnog interesa u različitim postupcima pred javnim službama, u obrazovnom procesu, kod poslodavca i u svim drugim slučajevima.

Reguliše se upotreba znakovnog jezika u političkom životu, obrazovno vaspitnom radu i drugim obblastima.

Njime se, pored ostalog, predviđaju kazne od 200.000 do 500.000 dinara za pravna lica koja zabrane ili onemoguće upotrebu znakovnog jezika u ustanovama obrazovanja, usluge tumača kod poslodavca, u udruženjima, savezima i javnim službama.

Rasprava o smanjenju broja članova upravnog odbora 

Skupštinsku raspravu o izmenama Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti obeležila je polemika poslanika SDS i vlasti o upravnim odborima i uštedama koje su nastale zbog smanjenja broja članova tih odbora, za koje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin tvrdi da su milionske.

Vulin je saopštio je da je 2013. godine za oko 30.000 smanjen broj članova u tim odborima što je, tvrdi dovelo do milionskih ušteda. On je rekao je da je 2013. godine sa nešto više od 60.000 mesta u upravnim odborima broj članova smanjen na 30.000 ili 31.000.

"U PIO i RFZO smanjili smo sa 21 na sedam i to su milionske uštede. Nisam primetio da PIO i RFZO lošije rade, naprotiv, radi se efikasnije.Isto važi i za Nacionalnu službu za zapošljavanje", rekao je ministar, objašnjavajući da se predloženim zakonom broj članova Nadzornog odbora te institucije smanjuje sa devet na sedam.

Vulin je dodao da je njima predviđeno i da u buduće direktor te institucije neće biti član Nadzornog odbora, te da je Vlada Srbije odgovorna i da neće povećavati broj članova u upravnim odborima.

SDS, prema rečima šefa poslanika te stranke Marka Đurišića, smatra da smanjenjem broja članova upravnih odbora nije smanjen prostor za imenovanje partijskih vojnika, navodeći da je u slučaju Nacionalne službe za zapošljavanje smanjen broj članova Socioekonomskog saveta.

Đurišić navodi da će do prave racionalizacije doći kada se ukinu naknade za članstvo u UO i najavio da će to njegova stranka "oberučke prihvatiti".

Odgovorio mu je šef poslanika SNS-a Zoran Babić, koji je naveo da će ušteda u UO Nacionalne službe za zapošljavanje, zbog smanjenja broja članova, biti 1.128.000 dinara.

Demokratama, kako je naveo šef poslanika te stranke Borislav Stefanović, ne smeta smanjenje broja članova UO, već pravljenje drugačijeg pariteta među članovima.

Podršku tom zakonskom predlogu, koji predviđa da se naknada za slučaj nezaposlenosti isplaćuje isključivo kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci, najavili su poslanici Nove stranke.

Vulin: 271 milion dinara zbog pogrešnih osnovica 

Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija u prethodne dve godine zbog neprecizno regulisanog načina obračuna osnovice naknade za slučaj nezaposlenosti kroz sudske sporove izgubila 271 milion dinara.

"To se dogodilo samo zato što zakonodavac 2009. godine nije precizno regulisao način obračuna osnovice naknade za slučaj nezaposlenosti. To se sada više neće događati", rekao je Vulin po završetku skupštinske rasprave o izmenama Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Vulin je rekao da se usvajanjem tog zakona ne ukida nijedno pravo, već se uvodi pravna sigurnost, ispravljaju brojne nelogičnosti i sprečavaju zlouoptrebe.

Poslanici su paralelno sa tim raspravljali i o predloženom zakonu o upotrebi znakovnog jezika, a Vulin je kazao da je u pitanju potpuno nov zakon i da se njime omogućava gluvim i nagluvim sugrađanima da koriste svoj jezik.

Ministar je dodao da se pojedine odredbe tog zakona, koji će, veruje biti usvojen, već primenjuju u 81 lokalnoj samoupravi, a da se predloženim zakonom obezveđuje da se zanimanje tumača prizna kao posebno zanimanje.

Skupštinsko zasedanje počelo postavljanjem poslaničkih pitanja. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво