Читај ми!

DS: Loše stanje u integracijama i spoljnoj politici

Demokratska stranka smatra da je Vlada Srbije u proteklih godinu dana loše radila u sektoru evropskih integracija, oblasti spoljne politike i pravosuđa.

U saopštenju Demokratske stranke navodi se da Vlada Srbije evropske integracije predstavlja kao tehničko pitanje a ne kao suštinsko vrednosno i političko pitanje, prenosi Tanjug.

"Državni zvaničnici retko osuđuju i reaguju u javnosti na pretnje, fizičke napade i slučajeve izazivanja nasilja, govora mržnje protiv nevladinih organizacija, branilaca ljudskih prava, novinara, blogera, javnih ličnosti i pojedinaca", smatra DS.

Ocenjujući spoljnu politiku, DS navodi da se dovodi u pitanje pristupanje EU koje uključuje i postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i tu navodi primere vojne parade u Beogradu, odlazak poslanika u misiju posmatrača na izbore u Donjecku, vojno prisustvo na paradi u Rusiji...

DS kaže i da su neusklađene izjave različitih članova Vlade, kao i između članova Vlade i predsednika Srbije, da se rasprava o spoljnoj politici ne vodi u parlamentu, "kao što se ni dijalog sa Prištinom ne vodi transparentno".

Demokrate tvrde i da opšta politička klima u Srbiji ne pogoduje vladavini prava, da je usmerena na uspostavljanje i jačanje režima lične vlasti pojedinaca.

U tom smislu DS kaže da je "politička haranga na instituciju ombudsmana nezabeležena u evropskim zemljama", štrajk advokata trajao četiri meseca, Zakon o javnom beležništvu za osam meseci menjan tri puta, manjak sudske nezavisnosti...

Oni dodaju da je javno tužilaštvo još uvek nereformisano i izloženo neposrednim i posrednim političkim pritiscima, a procesuiranje korupcije sporo i neuspešno.

"Neki stranci koji su pod optužbom i za kojima je raspisana međunarodna poternica slobodno se šetaju Srbijom, pa čak i angažuju za savetnike predsednika Vlade (na primer, bivši britanski premijer Toni Bler), a drugima u istom pravnom položaju preti da će biti uhapšeni čim stupe na tlo Srbije, pri čemu se Kosovo i Metohija ne računa za deo Srbije (na primer Hašim Tači)", rečeno je u saopštenju DS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво