Priprema formiranja ZSO test za vlast u Prištini

Posle dva meseca bojkota zbog smene ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, predstavnici Srba od juče su ponovo aktivni u kosovskim institucijama. Prvi test za sprovođenje dogovorenog u funkcionisanju vladajuće koalicije biće formiranje radnih tela za izradu dokumenata Zajednice srpskih opština.

Sednica skupštine Kosova, a u sali i predstavnici Liste "Srpska" - članovi vlade i poslanici. Prioriteti su im uvažavanje od koalicionih partnera i jačanje prisustva Srba u pravosuđu, policiji i drugim segmentima upravljanja.

"Što se tiče praktičnih koraka i naših predstavnika na svim nivoima vlasti, to je nešto što će se desiti veoma brzo, od imenovanja svih zamenika do članova u bordovima i upravnim odborima, tamo gde imamo legitimno pravo da delegiramo ljude", kaže potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

Iako su aktivnosti zamrzli, kažu da su pratili sva dešavanja u institucijama. Bitno pitanje za Listu "Srpska" je i privatizacija imovine. Predlog Zakona o zaštiti prava i registraciji imovine je u skupštinskoj proceduri.

"Hoće da se prejudicira faktičko stanje, pravno stanje imovine na Kosovu, koje ne ide u korist pravom stanju i onako kako bi to trebalo da bude. Tako da mi hoćemo svojim uticajem da to sprečimo i da faktičko stanje prati pravno stanje imovine svih građana Kosova, pre svega srpske zajednice", ističe član Predsedništva Skupštine Jasmina Živković.

Na dužnost je stupio i novoimenovani ministar za povratak Dalibor Jevtić.

Povratka Srba u prva četiri meseca gotovo da nije bilo. Raseljeni iz Đakovice i dalje ne mogu na groblja svojih pokojnika, niti u pravoslavnu crkvu u tom gradu.

"Ja ću razgovarati sa svima onima koji mogu da daju doprinos, tu mislim i na vladu Kosova i na predstavnike međunarodne zajednice, dakle svi oni mogu zajedničkim radom mogu da doprinesu kada je Đakovica u pitanju. I ne samo kada je o Đakovici reč", napominje Jevtić.

Za povratak su, između ostalih, zainteresovani Srbi iz Mušutišta i Suve reke.

Predstavnici Srba ističu da će prvi test odnosa koalicionih partnera prema Listi "Srpska" u kosovskim institucijama biti formiranje radnih grupa za izradu početnih dokumenata za Zajednicu srpskih opština.

Prvih mesec dana će, kažu, biti dovoljno da se uvidi da li su koalicioni partneri prema Listi "Srpska" iskreni ili ne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се