Читај ми!

Štajnmajer: Niko ne postavlja nove uslove Srbiji

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer tvrdi da niko nije menjao niti postavljao nove uslove Srbiji na putu ka EU, uključujući i Berlin. To su besmislice, poručio je Štajnmajer koji boravi u poseti Beogradu.

Frank Valter Štajnmajer, koji se na početku posete sastao sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, rekao je da će Nemačka raditi zajedno sa srpskim vlastima na tome da poglavlja budu otvorena što pre tokom ove godine, prenosi Tanjug.

"Ne bi trebalo da vodimo debate ko je kriv. Niko nije menjao uslove Srbiji niti uvodio nove, pa ni Nemačka. To su besmislice", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švajcarskim i srpskim kolegom Didijeom Burkhalterom i Ivicom Dačićem.

Dodao je da će Nemačka raditi na što skorijem otvaranju poglavlja, tokom ove godine.

Upitan šta u tom kontekstu znači da se od Beograda i Prištine zahteva kompromis, Štajnmajer je rekao da između dve strane nije sporno da je normalizacija odnosa sastavni deo zajedničkih zadataka.

"Obe strane su u kontaktu i normalizacija je sastavni deo onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka Evropskoj uniji. Ali to nije ništa novo, to je preduslov već od ranije", kaže Štajnmajer.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina vidno unapređeni, posebno na ekonomskom planu, što predstavlja pozitivan pomak i dobar znak.

Nemačka preduzeća koja su već uložila u Srbiji zadovoljna su i ne kaju se što su došla, rekao je ministar.

"Odnosi su sve bolji, poverenje je poraslo i radovalo bi me da se na tome bazira srpsko javno mnjenje", rekao je Štajnmajer i dodao da je Nemačka konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu prošle godine pokazala intesovanje za region.

Dačić je rekao da su za njega važne dve stvari koje je Štajnmajer istakao, a to je da naši odnosi nikada nisu bili tako dobri kao sada, i drugo, da će Nemačka, uvažavajući šta je Srbija do sada učinila, donositi odluke koje se tiču daljeg procesa evrointegracija Srbije.

Dačić je podsetio da donedavno situacija nije bila takva, rekavši da je prisustvovao sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u Beogradu.

Prema njegovim rečima, to je bio jedan od najneprijatnijih sastanaka kojima je prisustvovao i pokazatelj velikog razmimoilaženja između srpskog rukovodstva i nemačke politike.

"Danas je situacija veoma drugačija," rekao je Dačić.

Podsetio je da je u političkom smislu u proteklom periodu izgrađeno poverenje i partnerski odnos.

Nemačka je, kako je dodao, najvažniji ekonomski partner Srbije sa obimom trgovinske razmene od tri milijarde i 780 miliona evra i jednom od najvećih investicija u Srbiji od 2000. godine. Ona je i najveći donator, rekao je Dačić i kao primer naveo da je kroz pet donacija obezbeđeno milijardu evra.

Izrazio je zahvalnost Štajnmajeru na tome što je Nemačka promovisala Zapadni Balkan, čiji je strateški cilj ulazak u EU i predstavljanje regionalnih projekata kao zajedničkih.

Posle bilateralnog susreta dvojice ministara, održan je sastanak trojke OEBS-a, na kojem su, pored Dačića kao predsedavajućeg, prisustvovali i Štajnmajer i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Šef nemačke diplomatije sastao se i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a tokom dana će razgovarati i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Štajnmajer će pored Beograda posetiti i Prištinu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се